fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpajić: Budžet održiv i inkluzivan

Spajić: Budžet održiv i inkluzivan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, koji je, prema riječima ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, održiv i inkluzivan.

„Naredne godine imaćemo istorijski iznos bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,3 milijarde EUR, dok se prihodi od turizma projektuju na nivo iz 2019. godine odnosno milijardu EUR“, rekao je Spajić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On je kazao da se time bavi i program Evropa sad koji bi trebalo da uravnoteži disproporciju u društvu, povećanje životnog standarda, unapređenje poslovnog ambijenta, smanjenje sive ekonomije, izgradnja javne infrastrukture, kao i izdašnija socijalna davanja.

„Neće biti potrebe za novim zaduživanjem, što znači da imamo zaokruženo finansiranje što ne znači da nećemo izlaziti na tržište zbog povoljnih uslova ukoliko bude prilika. Biće dodatno povećanje plata za zdravstvene radnike, za poljoprivedu imamo značajan rast, kao i za socijalna davanja“, naveo je Spajić.

Izvorni prihodi budžeta, kako je precizirao, iznose 1,97 milijardi EUR, od čega porezi i doprinosi iznose 1,8 milijardi EUR. Izdaci iznose 2,17 milijardi EUR, od čega tekuća budžetska potrošnja 1,92 milijarde, a kapitalni budžet 248 miliona EUR.

„Deficit je projektovan na 205 miliona EUR odnosno 3,87 odsto BDP-a. Otplata duga je nešto manje od 300 miliona EUR, a oko 497 miliona EUR su nedostajuća sredstva, ali imamo ta sredstva i neće trebati dodatno zaduživanje“, poručio je Spajić.

On je kazao da je za socijalna zaštitu predviđeno 667 miliona ili 40 miliona EUR više, za obrazovanje 225 miliona EUR ili 18 miliona više, zdravstvo 344 miliona EUR odnosno 36 miliona EUR više.

„Najviše smo smanjili na opštim javnim službama, od 20 odsto odnosno 163 miliona EUR“, dodao je Spajić.

Prema njegovim riječima, kapitalnim budžetom imaju srednjeročno ugovorene projekte preko milijardu EUR, dok je za ovu godinu 117 novih projekata koji iznose 549 miliona EUR.

„Takođe, vrijednost kapitalnog budžeta po stanovniku je mnogo ravnomjernija nego prošle godine. Nijesmo zadovoljni ali nastojaćemo da on bude i više uravnotežen u budućnosti“, naveo je Spajić.

On je dodao i da su sve opštine dobile velika povećanja za svoje kapitalne budžete.

“Kapitalni budžet je jedna od najvažnijih stavki budžeta za narednu godinu i on iznosi 248,3 miliona EUR”, rekao je Spajić.

On je kazao da je za Upravu za saobraćaj bez auto-puta opredijeljeno 77,2 miliona EUR, a za završetak auto-puta Bar-Boljare 68,3 miliona.

“Neki od najvažnijih projekata su bolnica u Pljevljima i Podgorici, kao i rekonstrukcija bolnice u Bijelom Polju, rekonstrukcija više domova zdravlja, izgradnja atletske staze u Podgorici, stadiona na Cetinju, tribine stadiona u Nikšiću, izgradnja zaobilaznica oko Berana, Herceg Novog, Pljevalja, kao i mosta na rijeci Bojani. Zatim izgradnja 16 vrtića, osam osnovnih škola, osam sportskih sala, akademije umjetnosti, filološkog fakulteta i ski centara”, kazao je Spajić.

Spajić je, na pitanje da li vjeruje da će budžet biti usvojen u Skupštini, odgovorio da očekuje da će on biti izglasan.

„Ne bismo išli ni prema Vladi da to ne očekujemo. Mislimo da nema razloga da se ne izglasa i budžet i set zakona koji ide zajedno sa njim. Mislimo da je jako dobro izbalansiran“, kazao je Spajić.

Predstavnici Ministarstva najavili su da neće mijenjati opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 21 odsto, dok će za usluge hrane i pića u hotelima i restoranima vratiti sa sedam na 21 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu, Janko Odović, objasnio je da to nije povećanje u pravom smislu te riječi, već vraćanje na pretkrizni period.

Spajić je, odgovarajući na pitanje o zaduživanju, kazao da je unutar budžeta ostavljena opcija da se zaduže do 500 miliona EUR.

„Međutim, mi nemamo potrebu za zaduženjem za narednu godinu, što znači da čitavu godinu možemo da prođemo bez zaduženja. Ako se stvore povoljni uslovi onda bismo to iskoristili ili za rezerve za 2023. godinu ili za vraćanje nekih nepovoljnih kredita iz prošlosti“, naveo je Spajić.

On je dodao da su ostavili opciju da refinansiraju kredit za auto-put, ukoliko se nađe dobra prilika.

Na pitanje da li država planira da se zaduži na domaćem tržištu, s obzirom da visok iznos depozita u bankama, Spajić je odgovorio da smatra da ta ogromna likvidnost treba više da se fokusira na privredu.

Predstavnici Ministarstva su naveli da po osnovu koncesija na aerodrome nijesu planirani prihodi u budžetu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...