fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 indeks dostigao rekordnu vrijednost

S&P 500 indeks dostigao rekordnu vrijednost

Njujork, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Wall Street-u u utorak je dostigao rekordnu vrijednost i tako nadoknadio sve gubitke od izbijanja korona krize.

Novi rekord dostigao je i Nasdaq indeks.

Dow Jones oslabio je 0,24 odsto na 27.778 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 odsto na rekordnih 3.389 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 odsto na rekordnih 11.210 bodova.

S&P 500 indeks se, rastom u utorak, probio iznad dosadašnje najviše vrijednosti u istoriji, dostignute 19. februara, nakon koje se tržište, zbog izbijanja korona krize, našlo pod snažnim pritiskom, prenosi Hrportfolio.

Od kraja februara do kraja marta S&P 500 oštro je pao zbog posljedica pandemije koronavirusa.

Ipak, pokazalo se da je to bila najkraća vladavina “medvjeda” u istoriji jer je, od 23. marta do sada, S&P 500 skočio 55 odsto, pa su na tržištu ponovno zavladali “bikovi”.

Od udara korona krize prvi se oporavio Nasdaq indeks, koji je rekordnu vrijednost dostigao još u junu. U utorak je to uspjelo i S&P 500 indeksu, dok je Dow Jones i dalje oko šest odsto ispod svoje rekordne vrijednosti dostignute u februaru.

Brz oporavak indeksa od korona krize zahvaljuje se do sada nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti.

Ti fiskalni i monetarni podsticaji su preplavili američka finansijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Od 11 sektora S&P 500 indeksa, najviše je, oko 25 odsto, od početka godine porastao tehnološki sektor, koji uključuje dionice Applea i Microsofta.

S rastom od 23 odsto prati ga potrošački sektor, što se najviše zahvaljuje snažnom rastu cijene dionice Amazona.

Ipak, ostaju sumnje koliko je rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američka privreda u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brzo kao što su se ulagači nadali.

„Oporavak S&P 500 indeksa je impresivan i stvorio je puno bogatstva, no nijesam siguran da to odražava stanje u ekonomiji. Rast indeksa više je posljedica inflacije imovine, koja je podstaknuta velikom likvidnošću, stalnom fiskalnom i monetarnom podrškom ekonomiji, kao i slabijim dolarom”, rekao je strateg u firmi Incapital, Patrick Leary.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE oslabio je 0,83 odsto na 6.076 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3 odsto na 12.881 bod, a pariski CAC 0,68 odsto na 4.938 bodova.

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...