fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažna reakcija crnogorskih poljoprivrednika na IPARD

Snažna reakcija crnogorskih poljoprivrednika na IPARD

Budva, (MINA-BUSINESS) – Reakcija crnogorskih poljoprivrednika na prvi objavljeni poziv kroz IPARD program bila je snažna, što govori o velikom interesovanju za unaprjeđenje proizvodnje, ocijenio je šef pretpristupne jedinice Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u Evropskoj komisiji (EK), Liam Breslin.

Breslin je kazao da sada proces dobijanja podrške treba ubrzati kako bi efekti bili što prije vidljivi.

“Ovo je prvi poziv na kome se stiče iskustvo i uči. Treba sagledati kako se proces može ubrzati, ali je važno da se poštuju sva pravila”, poručio je Breslin u Bečićima na zajedničkoj radionici predstavnika zemalja koje sprovode IPARD.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, podsjetio da je Crnoj Gori kroz IPARD na raspolaganju 39 miliona EUR sredstava EU i dodao da vjeruje da će Crna Gora imati kapacitet da to iskoristi i pomogne razvoj farmi, industrije hrane i ruralnih područja.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, rekao je da Crna Gora i njeni poljoprivredni proizvođači već značajno osjećaju benefite pretpristupne podrške EU za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja.

„U kontekstu realizacije aktuelnog IPARD programa bespovratne podrške investicijama, potrebno je ubrzati proces ugovaranja podrške, jer su njeni efekti, kroz modernizaciju poljoprivrede, otvaranje novih radnih mjesta i razvoj ruralnih sredina, najvidljiviji na terenu“, ocijenio je Simović.

Simović je naveo da proizvođači koji su aplicirali za sredstva posebno očekuju da proces ugovaranja podrške bude brži.

On je podsjetio da je Crna Gora krajem 2017. godine dobila od EK akreditaciju za sprovođenje dvije mjere IPARD-a – za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i za podršku preradi.

„Na prve javne pozive, objavljene početkom prošle godine, prijavio se izuzetno veliki broj proizvođača. Za obje mjere primljeno je 434 zahtjeva, od čega 389 za primarnu proizvodnju i 45 za preradu“, dodao je Simović.

To je, kako je naveo, bilo iznad očekivanja.

„Do danas smo ugovorili podršku za 20 projekata iz oblasti prerade, ukupne vrijednosti investicije od 11,8 miliona EUR i očekivanom bespovratnom podrškom od oko blizu pet miliona EUR. Ti ugovori se već uveliko realizuju, sprovodi se zahtjevan proces nabavki tako da vjerujem da ćemo do kraja godine svjedočiti najvećem broju realizovanih investicija“, rekao je Simović.

To se, kako je ocijenio, mora osjetiti u malom sektoru poljoprivrede kakva je crnogorska.
Simović je ocijenio da je potrebno ubrzati proces ugovaranja podrške za 389 primljenih zahtjeva za podršku primarnoj proizvodnji.

On je saopštio da je za sada ugovorena podrška za 64 aplikacije.

Predstavnici ministarstava poljoprivrede Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije i Turske su na radionici razmijenile iskustva u realizaciji IPRAD-a, kako bi našli najbolje modele za uspješno i efikasno povlačenje raspoloživih sredstava koje EU opredjeljuje za ruralni razvoj.

Na skupu su prisutni i predstavnici Kosova i Bosne i Hercegovine (BiH), zemalja koje još ne sprovode IPARD program.

Radionicu je organizovala stalna Radna grupa za ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG) i EK, uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...