fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSindikat trgovine nije učestvovao u izmjenama zakona

Sindikat trgovine nije učestvovao u izmjenama zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikat trgovine, koji funkcioniše u sastavu Saveza sindikata (SSCG), nije učestvovao u izradi Predloga izmjena zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja i za to je saznao iz medija, što je nedopustivo, poručila je njegova predsjednica, Sonja Knežević.

“Sindikat trgovine, koji funkcioniše u sastavu SSCG, a na čije članove se i odnosi ovaj zakon, nije mogao da učestvuje u njegovoj izradi. U trgovinama radi 40 hiljada zaposlenih od čega je 25 hiljada žena, a 80 odsto njih nije sindikalno organizovano, čime se krši Međunarodna konvencija br. 87”, kazala je Knežević Pobjedi.

Ona je poručila da je nedopustivo što su za te izmjene propisa saznali iz medija.

“Nikada nijesmo dobili zvanično njegovu verziju predloženog zakona nijesmo bili u prilici da ga razmatramo”, tvrdi Knežević.

Ona je kazalada je taj sindikat godinama ukazivao na diskriminaciju i nepoštovanje prava zaposlenih u trgovini i da su se obraćali u više navrata inspekcji rada da zaštiti te zaposlene.

“Nažalost sve to nije dalo nikakve rezultate. Zaposleni u trgovinama i dalje rade bez slobodne nedjelje, bez ugovora o radu, bez plaćenih poreza i doprinosa na kompletan iznos zarade, bez slobodnih dana za vjerske i državne praznike”, navela je Knežević.

Ona je dodala da su sva prava iz rada precizno i dobro regulisana zakonima o radu, o penzijskom i invalidskom osiguranju, socijalnoj i dječjoj zaštiti, vjerskim i državnim praznicima, Opštim i pojedinačnim kolektivnim ugovorom ukoliko imaju potpisan kod poslodavca.

“Odredbe ovog zakona su već sastavni dio pomenutih zakona i samo je trebalo da se poštuju”, navela je Knežević.

Iz kompanije Merkator Crna Gora Pobjedi su kazali da poštuju sve obaveze i prava zaposlenih, uključujući i slobodne dane.

“Kompanija Merkator Crna Gora je društveno odgovorna i pozdravlja mjere Vlade, koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedjelju, koju će moći da provedu u krugu svojih porodica. Ne očekujemo da će to uticati na smanjenje broja zaposlenih u IDEA prodavnicama, s obzirom na to da smo kompanija koja konstantno širi poslovanje, te nam takođe raste i potreba za novim zaposlenim u objektima”, kazali su iz Merkatora.

Oni očekuju da će se novim zakonskim rješenjem svi trgovci tretirati ravnopravno.

“Ta mjera neće dugoročno bitnije uticati na profitabilnost kompanija, već će dovesti do promjene kupovnih navika potrošača”, zaključili su iz Merkatora.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...