fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSavjet CBCG donio tri važna podzakonska akta

Savjet CBCG donio tri važna podzakonska akta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Centralne banke (CBCG) donio je na današnjoj sjednici tri važna podzakonska akta.

Savjet je donio odluku o Centralnom registru transakcionih računa, kojom se uređuje način njegovog vođenja, kao i podaci koji se iz tih registara objavljuju.

„Takođe, Savjet je donio odluku o sigurnosnim mjerama za operativne i sigurnosne rizike povezane sa platnim uslugama, u cilju detaljnijeg propisivanja obaveza pružalaca platnih usluga koje se odnose na upravljanje operativnim i sigurnosnim rizicima“, navodi se u saopštenju.

Tom odlukom se utvrđuju obaveze pružalaca platnih usluga po pitanju uspostavljanja organizacije i definisanja i sprovođenja pravila u kontekstu upravljanja rizicima informacionog sistema.

„Primjenom te odluke unaprijediće se zaštita povjerljivosti, integriteta i dostupnosti podataka pružalaca platnih usluga, što će, u krajnjem, doprinijeti većoj informacionoj sigurnosti“, objasnili su iz CBCG.

Obje odluke stupiće na snagu 8. oktobra ove godine, kada na snagu stupaju i izmjene i dopune Zakona o platnom prometu.

Pored toga, Savjet je donio i odluku o načinu i rokovima za dostavljanje podataka o prigovorima klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga.

„Naime, Zakon o kreditnim institucijama propisuje obavezu kreditnih institucija i pružalaca finansijskih usluga da vrhovnoj monetarnoj instituciji dostavljaju podatke o prigovorima klijenata. Odluka bliže određuje način i rokove za dostavljanje ovih podataka, a na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore“, zaključili su iz CBCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...