fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaudijska najava podigla cijene nafte prema 63 USD

Saudijska najava podigla cijene nafte prema 63 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte blago su porasle u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, prema 63 USD, nakon što je najveća izvoznica Saudijska Arabija nagovijestila da bi vodeći proizvođači mogli nastaviti s koordinisanim ograničavanjem snabdjevanja i u drugoj polovini godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je za isporuke u julu porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,4 USD. U petak je u terminskim ugovorima za isporuke u junu zaključila trgovanje u minusu 2,38 USD.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 67 centi višoj cijeni, od 54,17 USD. U petak je zaključio trgovanje u minusu 3,09 USD, prenosi Hrportfolio.

Tržišta je na kraju prošle sedmice uzdrmala prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti carine na meksički uvoz ako južni susjed, važan trgovinski partner Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i značajan proizvođač nafte, ne zaustavi ilegalnu imigraciju.

Cijene su se stabilizovale nakon što je Saudijska Arabija nagovijestila da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri, uključujući Rusiju, nastaviti upravljati snabdjevanjem kako bi se izbjegao višak na strani ponude.

“Učinićemo što treba kako bismo osigurali stabilnost tržišta i nakon juna. Za mene to znači spuštanje zaliha s trenutno povišenih nivoa”, saopštio je saudijski ministar energetike, Khalid al-Falih za list Arab News.

Vodeći proizvođači odlučili su smanjivati snabdjevanje u prvoj polovini ove godine, za 1,2 miliona barela dnevno, kako bi podstakli smanjenje zaliha i podržali cijene.

“Cijene je, između ostalog, podržala sklonost Saudijske Arabije nastavljenom ograničenju snabdjevanja, možda i u povećanom opsegu, iz grupe OPEC+”, smatra Abhishek Kumar iz londonskog Interfax Energyja.

On je dodao da do sastanka OPEC+ povećanje cijena nafte kočiće ipak eskalacija trgovinskog rata SAD-a s Kinom, Evropskom unijom i Meksikom.

Sastanak će biti održan krajem juna.

Saudijska Arabija u maju je dnevno crpila 9,65 miliona barela nafte, što znači da je smanjila snabdjevanje više nego što je dogovoreno u okviru sporazuma OPEC+, objavio je u ponedjeljak izvor iz saudijske naftne industrije. Prema sporazumu Saudijska Arabija trebalo bi da proizvodi 10,3 miliona barela dnevno.

Snabdjevanje bi mogao smanjiti i planirani štrajk norveških radnika, a mogao bi smanjiti proizvodnju nafte i gasa u Norveškoj za oko 440 hiljada ekvivalenta barela nafte dnevno ukoliko pregovori ne uspiju.

Značajniji rast cijena i dalje koče strahovanja od usporavanja svjetske ekonomije zbog zaoštravanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dvije vodeće svjetske ekonomije i potrošača energenata.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 64,15 USD, što znači da je pala 2,95 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...