fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySaradnja sa SB nije ugrožena

Saradnja sa SB nije ugrožena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Saradnja Vlade i Svjetske banke (SB) nije ugrožena uvođenjem prinudne uprave i stečaja u banke u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, ali može biti otežana, ocijenio je ministar finansija, Darko Radunović.

„Jedna od osnovnih javnih politika koje treba da obezbijede svi organi države u skladu sa svojim nadležnostima jeste finansijska stabilnost i održavanje povjerenja u finansijski sistem u cjelini. I to je stalan posao“, rekao je Radunović u intervjuu CIN-u i Vijestima.

On je naveo da, sa druge strane, dobijanje garancije SB, odnosno takozvang PBG1, nije bilo uslovljeno konkretnim pojedinačnim postupcima Centralne banke (CBCG) ili drugih državnih organa prema pojedinačnim finansijskim subjektima, već isključivo ukupnošću sprovođenja javnih politika sa kojima se SB saglasna.

“Dakle, nikada ne možete tvrditi da ste ispunili sve aktivnosti koje su neophodne za ispunjavanje zahtjeva SB”, kazao je Radunović.

On je, na pitanje da li davanje novih garancija SB može biti ugroženo zbog uvođenja prinudne uprave i stečaja u Atlas i Invest banku Montenegro, odgovorio da u ovom trenutku to niko ne može sa sigurnošću tvrditi, niti precizno reći.

„To isključivo zavisi od daljeg razvoja situacije oko te dvije banke i eventualnog fiskalnog uticaja na budžet države“, rekao je Radunović.

On tvrdi da je bankarski sistem Crne Gore u dobrom stanju kod preko 90 odsto finansijskog tržišta i da mu nije potrebno nikakvo spasavanje.

Radunović smatra da bi ocjena predstavnice SB, dostavljena u dopisu krajem prošle godine, da bi mjere sprovođenja politike u finansijskom sistemu trebalo da se fokusiraju na spasavanje bankarskog sistema u cjelini umjesto pojedinačnih banaka, u izvjesnoj mjeri mogla da uputi na pogrešan zaključak da je bankarskom sistemu u Crnoj Gori potrebno spasavanje.

Najčitanije