fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRekordi nakon dobrih ekonomskih vijesti

Rekordi nakon dobrih ekonomskih vijesti

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu je S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u istoriji, jer su ulagače ohrabrili dobri ekonomski pokazatelji i poslovni rezultati kompanija, pa je širenje koronavirusa bilo u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 1,68 odsto na 29.290 bodova, S&P 500 porastao je 1,13 odsto na rekordnih 3.334 poena, a Nasdaq indeks 0,43 odsto na rekordnih 9.508 bodova, prenosi HRportfolio.

Rekordna dostizanja S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše su se desila zahvaljuju boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američke ekonomije.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u januaru broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za čak 291 hiljadu, najviše još od polovine 2015. godine.

Drugi izvještaj pokazao je da su u prošlom mjesecu ojačale aktivnosti u uslužnom sektoru, što pokazuje da bi i ove godine mogao da se nastavi solidan rast ekonomije.

Zahvaljujući tome, posljednjih dana berzanski indeksi nadoknadili su sve gubitke od prethodne sedmice, kada su tržišta bila pod pritiskom zbog širenja koronavirusa.

Partner u kompaniji Cherry Lane Investments, Rick Meckler, rekao je da je malo alternativa dionicama u ovom okruženju sa niskim kamatnim stopama, zbog čega će investitori ulagati na tržištu dionica sve dok ekonomija bude rasla.

Pozitivno na tržište uticali su i kvartalni poslovni izvještaji kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom tromjesečju prošle godine biti u prosjeku 1,6 odsto veće nego godinu prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 odsto.

Zbog toga su vijesti o širenju koronavirusa u Kini u srijedu bile u drugom planu.

Ulagači se nadaju da negativne posljedice po kinesku i svjetsku ekonomiju ipak neće biti tako velike koliko su se neki plašili.

Kineska centralna banka uvela je niz mjera za podršku ekonomiji, pa je tako smanjila neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta oko 242 milijarde USD kako bi poboljšala likvidnost.

Analitičari su naveli da tržište računa na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dostići vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 odsto na 7.482 boda, frankfurtski DAX porastao je 1,48 odsto na 13.478 poena, a pariski CAC 0,85 odsto na 5.985 bodova.

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...