fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast S&P 500 indeksa

Rast S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao jer su komentari predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella umirili ulagače u bojazni da bi previše agresivno povećanje kamatnih stopa moglo narušiti oporavak privrede.

Dow Jones ojačao je 183 boda ili 0,51 odsto, na 36.252 boda, dok je S&P 500 porastao 0,92 odsto, na 4.713 poena, a Nasdaq indeks 1,41 odsto, na 15.153 boda.

U fokusu ulagača bilo je saslušanje u Kongresu predsjednika Feda Powella, koji će najvjerovatnije dobiti drugi mandat za vođenje centralne banke, prenosi SEEbiz.

Powell je kazao da je Fed odlučna da osigura da se inflacija ne ukorijeni. Stoga će zaoštriti monetarnu politiku, uključujući povećanje kamata i smanjenje kupovine imovine, ali to ne bi trebalo zaustaviti pozitivne trendove na tržištu rada i rast ekonomije.

Nakon što je ranije pao oko jedan odsto, tehnološki sektor, koji je osjetljiv na kretanje kamata, kasnije je snažno porastao i povukao za sobom i ostale sektore.

Analitičari kažu da su Powellovi komentari vjerovatno uvjerili ulagače da Fed neće favorizovati suzbijanje inflacije na štetu svega ostaloga, uključujući zapošljavanje.

„Ulagači su se plašili da bi Fed mogao naštetiti tempu oporavka. No, nakon Powellovih komentara vjeruju da Fed neće suzbijati inflaciju a da ne vodi brigu o uticaju toga na privredu”, kazao je strateg u firmi TD Ameritrade, Shawn Cruz.

Tržište je bilo pod pritiskom od 5. januara, kada je zapisnik s decembarske sjednice Feda pokazao da čelnici te banke smatraju da visoka inflacija zahtijeva agresivnije zaoštravanje monetarne politike nego što se na tržištu smatralo.

Stoga se sada očekuje da bi Fed već u martu mogao povećati ključne kamate 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva navrata do kraja godine.

Još donedavno analitičari su procjenjivali da bi Fed mogla početi povećavati cijenu novca tek u drugom polugodištu.

Međutim, inflacija je u SAD-u dostigla nivoe kakvi nijesu viđeni decenijama i predstavlja sve veći rizik.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 odsto, na 7.491 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 odsto, na 15.941 poen, a pariski CAC 0,95 odsto, na 7.183 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...