fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici KAP-a imaju pravo na odmor

Radnici KAP-a imaju pravo na odmor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radnici Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju imaju pravo na godišnje odmore na osnovu svih međunarodnih konvencija, Ustava i Zakona o radu, saopštio je predsjednik Sindikalne organizacije te kompanije Radoman Minić.

On je reagovao na navode stečajnog upravnika, Veselina Perišića, koji je kazao da radnici te fabrike nemaju pravo na godišnji odmor, bolovanje i mnoga druga prava koja imaju radnici zdravih preduzeća.

“Radnici KAP-a imaju pravo na godišnje odmore na osnovu svih međunarodnih konvencija, Ustava i Zakona o radu. Odnosno, imaju sva prava kao i svi drugi zaposleni”, rekao je Minić.

On je, kako prenosi Dan, dodao da se ne krši Zakon o stečaju ako radnici imaju godišnji odmor.

“Koji bi to član Zakona o stečaju bio povrijeđen ako bi zaposleni koristio godišnji odmor”, pitao je Minić.

On je saopštio da ako ljudi rade u uslovima koji su štetni po zdravlje, da se time krše njihova osnovna biološka prava.

“Radnik da bi funkcionisao mora koristiti godišnji odmor”, rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, time što se beneficirani radni staž radnicima obračunava, a ne uplaćuje odmah, krši se zakon i štete penzioni fond i budžet.

“Zar nije obaveza da se izmiruju porezi i doprinosi redovno, jer ako se doprinosi obračunavaju, time nije završena obaveza prema državi”, kazao je Minić.

On tvrdi da nije svim radnicima koji su otišli u penziju plaćen beneficirani radni staž, te da mnogi od njih imaju privremena rješenja i manje penzije zbog toga.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...