fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProdužen rok trajanja koncesije

Produžen rok trajanja koncesije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je produžila rok trajanja koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena Lješnica-Bioče u Bijelom Polju.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da je Vlada usvojila informaciju o realizaciji obaveza iz ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena Lješnica-Bioče, donijela odluku o produženju roka koncesije i prihvatila aneks ugovora o koncesiji.

“Ocijenivši zahtjev koncesionara kompanije Montenegroput za produženje opravdanim, Vlada je odlučila da se rok trajanja koncesije produžava za polovinu roka utvrđenog ugovorom i trajaće do 7. oktobra 2025. godine”, navodi se u saopštenju.

Vlada je danas, bez održavanja sjednice, usvojila izvještaj o realizaciji akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori od 2018. do 2022, za prošlu godinu.

“Analizom ostvarenih strateških ciljeva, mjera i aktivnosti je konstatovano da je od ukupno 188 aktivnosti, 167 uspješno realizovano ili se realizuje u kontinuitetu, dok 21 aktivnost nije realizovana zbog nedostatka finansijskih sredstava, odlaganja realizacije iz objektivnih razloga, neophodnosti završetka prethodno započetih aktivnosti, što predstavlja 88,83 odsto ispunjenosti ukupno planiranih aktivnosti predviđenih za prošlu godinu”, precizirali su iz Vlade.

U pogledu utroška finansijskih sredstava, istaknuto je da je od ukupno planiranih 249,43 miliona EUR realizovano ukupno 259,74 miliona EUR, što predstavlja veći utrošak od 10,31 milion EUR, do kojeg je došlo zbog povećanog plasmana povoljnih finansijskih sredstava za pružanje podrške crnogorskoj privredi, bolje iskorišćenosti EU fondova i donatorskih sredstava.

Vlada je usvojila izvještaj o realizaciji akcionog plana od 2016. do ove godine za sprovođenje Strategije razvoja energetike do 2030. godine, za prošlu godinu.

U izvještaju je navedeno da se sveobuhvatnom analizom dostavljenih podataka može zaključiti da se u okviru izvještajnog perioda sproveo veliki broj aktivnosti koje su doprinjele ostvarenju zacrtanih ciljeva Crne Gore u oblasti energetike, odnosno povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, korišćenja obnovljive energije, unapređenje energetske efikasnosti, privlačenje investicija i razvijanje tržišne konkurencije.

“U dijelu povećanja sigurnosti snabdijevanja energijom se intenzivno radilo na unapređenju cjelokupnog sistema, posebno kroz realizaciju projekata izgradnje i rekonstrukcije primarne i sekundarne distributivne elektroenergetske mreže”, dodali su iz Vlade.

Pored toga, ističe se da su pozitivni efekti koji su ostvareni uvođenjem savremenog sistema za mjerenje na smanjenje gubitaka na elektrodistributivnoj mreži Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“U pogledu povećanja korišćenja obnovljivih izvora realizovano je više projekata od kojih su najznačajniji završetak izgradnje dvije vjetroelektrane ukupne instalisane snage od 118 megavati (MW), kao i otvaranje novog poglavlja u smislu investiranja u obnovljive izvore energije na temelju tržišnih principa sa finansijsko održivim kriterijumima”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije