fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosljedice Ide i razgovor Bidena i Xija podigli cijene nafte

Posljedice Ide i razgovor Bidena i Xija podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 73 USD, podstaknute znacima tijesnog snabdijevanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon uragana Ida i optimizmom da bi se mogli poboljšati američki i kineski trgovački odnosi.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,23 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,68 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,08 USD višoj cijeni, od 69,22 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je prije zatvaranja u četvrtak poljuljala vijest da će Kina prodavati naftu iz državnih rezervi kako bi smanjila visoke troškove domaćih rafinerija. Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu.

U petak su se trgovci ponovo fokusirali na spor oporavak američke proizvodnje nakon uragana Ida.

Otprilike tri četvrtine proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaliva, oko 1,4 miliona barela dnevno, još je zaustavljeno nakon pustošenja Ide krajem avgusta. Količina odgovara nigerijskoj proizvodnji.

„Uprkos pokretanju proizvodnje nafte na platformama na moru, uticaj Ide vjerovatno će se osjećati i u nadolazećim sedmicama“, rekao je broker PVM-a Stephen Brennock.

Podršku tržištu nafte, ali i obveznica pružila je i vijest o razgovoru američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga koji je probudio nadu da bi se odnosi dvije zemlje mogli poboljšati i donijeti mirnije dane globalnoj trgovini.

Iduće sedmice u fokusu će biti Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energetiku (IEA) koje bi trebalo da izmjene prognoze rasta potražnje za naftom u idućoj godini.

Trgovci žele znati i hoće li širenje delta soja koronavirusa odgoditi kompletni povratak potražnje na nivo iz 2019. godine.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 71,82 USD, što znači da je bila 65 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...