fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlasman proizvoda problem za poljoprivrednike

Plasman proizvoda problem za poljoprivrednike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivredom se danas, zahvaljujući naprednim mašinama, puno lakše baviti, ali je problem plasman proizvoda, ocijenio je poljoprivrednik Zef Dedvukaj.

“Do sad je bila otkupna cijena lubenice 15 centi. Poljoprivrednici imaju kvalitetan rod i ima lubenice. 15 centi je dobra cijena, ali da bi poljoprivrednik bio zadovoljan cijena ne bi mogla biti ispod 20 centi, jer je sve poskupilo. Skupo je gorivo, sjeme, sve je skuplje nego u okruženju”, kazao je Dedvukaj u Jutarnjem programu TVCG.

On je rekao da se uzdaju u firmu koja im je obećala da će im realizovati prodaju i na to mogu računati, prenosi portal RTCG.

Kada je riječ o pšenici, Dedvukaj tvrdi da u Crnoj Gori nije isplativo baviti se pšenicom.

“U Crnoj Gori su sušne godine. Ja sam ove godine imao dobar rod, ali cijene rastu. Imao sam i dobru prodaju. Ne radim sa pšenicom radi zarade, nego da bih oplemenio zemlju. Nijesam u gubitku, jer Ministarstvo daje subvencije”, dodao je Dedvukaj.

Poljoprivrednik Željko Milić kazao je da je ove godine na tržištu bila velika količina domaćeg krompira.

“Odgovorno tvrdim da mi imamo kapaciteta. Nas je ove godine spasio izvoz. Dobar dio proizvođača krompira prešao je na proizvodnju krompira za čips za jednu stranu firmu koja se pojavila na našem tržištu”, saopštio je Milić.

On je naveo da je najisplativije ono što je sigurno, ali da se i taj izvoz za proizvodnju čipsa pokazao kao stabilan.

“Prethodnih dana imali smo konstantnu cijenu od 20 centi za veleprodaju, što je dosta škakljiva priča, jer proizvodnja krompira nije laka, potrebna je velika radna snaga. Od 18 do 20 centi košta da se proizvede. Minimalna prihvatljiva cijena bila bi 25 do 30 centi”, smatra Milić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...