fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezno trgovanje na berzama

Oprezno trgovanje na berzama

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno, a dobri poslovni rezultati kompanija ohrabrili su ulagače, pa su zabrinutosti u vezi sa slabljenjem ekonomije, a rastom kamata, bile u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 0,19 odsto na 33.301 bod, dok je S&P 500 porastao 0,21 odsto na 4.183 poena. Nasdaq indeks oslabio je neznatno na 12.488 bodova.

Nakon oštrog pada dan prije, indeksi su se u srijedu stabilizovali, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim finansijskim rezultatima niza kompanija.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Microsofta, nakon što je taj softverski div u poslovnom izvještaju objavio procjene o rastu budućih prihoda, prenosi Hrportfolio.

Znatno je poskupila i dionica Vise, jer ta kartičarska kuća očekuje rast prihoda iznad onih prije pandemije koronavirusa.

I većina drugih kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila je bolje rezultate nego što se očekivalo.

Od 176 kompanija, koje su do sada objavile izvještaje, njih 80 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari procjenjivali.

Obično očekivanja nadmaši oko 66 odsto kompanija.

„U poslovnim izvještajima ima podbačaja, koji su ozbiljno kažnjeni, no više je prebačaja, koji su dobro nagrađeni. Ipak, s rastom kamata i prinosima na desetogodišnje obveznice blizu 2,8 odsto, postavljaju se pitanja o rastu i valuacijama”, rekao je strateg u U.S. Bank Wealth Management-u, Rob Haworth.

Dan prije, berzanski indeksi su oštro pali, pri čemu je Nasdaq zaronio na najnižu vrijednost od kraja 2020. godine, jer se očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Fed je na sjednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, 0,25 procentnih poena, a već u maju vjerovatno će ih povećati dodatnih 0,5 procentih poena.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim vrijednostima u više od 40 godina, sve je jasnije da će Fed i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Ulagače zabrinjavaju i vijesti o širenju koronavirusa u Kini, što je dovelo do zatvaranja Šangaja i nekoliko drugih gradova. To će usporiti ionako usporen rast druge po veličini svjetske privrede.

Rast evropskih ekonomija biće usporen zbog rata u Ukrajini.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 odsto na 7.425 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 odsto na 13.793 poena, a pariski CAC 0,48 odsto na 6.445 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...