fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrilika da se uputi apel za efikasniju zaštitu potrošačkih prava

Prilika da se uputi apel za efikasniju zaštitu potrošačkih prava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetski Dan prava potrošača je prilika da se uputi apel za efikasniju, sveobuhvatniju i kvalitetniju zaštitu i promociju potrošačkih prava, ocijenili su predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

Oni su podsjetili da je svjetski dan prava potrošača prvi put obilježen 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila smjernice za zaštitu potrošača.

“Usvajanjem tih smjernica, potrošačka prava su podignuta na nivo međunarodnog priznanja i legitimiteta, jednako priznata od razvijenih i zemalja u razvoju”, kazali su predstavnici CEZAP-a.

Oni su dodali da ih Vlada, proizvođači i moćne interesne strukture i dalje u mnogim zemljama osporavaju i ograničavaju.

“Ove godine, potrošačka internacionala i njene članice, posebnu pažnju posvećuju očuvanju zdrave životne sredine, a taj dan obilježavaju pod sloganom održivi potrošač”, navodi se u saopštenju.

Svjetski dan prava potrošača ove godine udružio je organizacije potrošača širom svijeta u pozivu na globalne akcije za zaštitu životne sredine.

“Na ukupnom međunarodnom planu potrebno je preduzeti odlučne mjere radi ublažavanja klimatskih promjena i očuvanja biodiverziteta, jer se procjenjuje da je decenija pred nama ključna za rješavanje globalne ekološke krize”, kazali su predstavnici CEZAP-a.

Oni su objasnili da potrošačka internacionala poseban akcenat stavlja na edukaciju potrošača o životnim stilovima i modelima ponašanja kojima se doprinosi održivom razvoju ali i na obaveze državnih vlasti i kompanija da budu ekološki odgovorniji.

“Da bi doprinio efikasnijem rješavanju ovih problema u Crnoj Gori, CEZAP je planirao realizaciju projekta u okviru kojeg bi se sprovela redovna istraživanja kvaliteta hrane, vazduha i vode, kampanja za podizanje svijesti potrošača i lobiranje kod nadležnih vlasti, a sve to sa ciljem postizanja održivih rješenja za očuvanje životne sredine i dostizanja međunarodnih standarda u toj oblasti”, dodaje se u saopštenju.

Iz CEZAP-a su poručili potrošačima da budu odgovorni prema okolini, kako bi u potpunosti mogli uživati pravo na zdravu i bezbjednu životnu sredinu, kao glavni preduslov za dug i kvalitetan život.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...