fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovlašćenim proizvođačima struje 38,2 miliona za pet i po godina

Povlašćenim proizvođačima struje 38,2 miliona za pet i po godina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani Crne Gore platili su u proteklih pet i po godina proizvođačima struje iz obnovljivih izvora, za 15 malih hidroelektrana (mHE), dva vjetroparka i tri solarne elektrane, ukupno 38,2 miliona EUR subvencija, odnosno naknada za podsticanje proizvodnje.

Predstavnici civilnog sektora godinama upozoravaju da je građanima taj trošak nametnut kroz mjesečne račune, ocjenjujući ga kao „reket“ u korist povlašćenih kompanija bliskih vlastima, pišu Vijesti.

Ustavni sud se, kako piše list, više od godinu nije izjasnio o inicijativi za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članova Zakona o energetici, koji omogućavaju naplatu naknade za podsticanje proizvodnjie (OIE).

Prema podacima koje su Vijesti tražile Ministarstvu ekonomije, 60 odsto ukupnog iznosa ili 23,31 milion EUR subvencija plaćeno je za vjetroelektranu Krnovo kod Nikšića proizvođaču Krnovo Green Energy. Vjetropark je u pogonu od 2017. godine.

Vjetropark Možura kod Ulcinja uključen je u energetski sistem krajem prošle godine, a njen vlasnik, kompanija Možura Wind Park, do sada je dobila oko 1,76 miliona EUR.

Vlasnici 15 mHE dobili su ukupno preko 13 miliona EUR, a gazde tri solarne elektrane Bar kod, Dg i Invicta, koje rade od prošle godine, nešto više od 80 hiljada EUR.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...