fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebno jačati politike u suzbijanju sive ekonomije

Potrebno jačati politike u suzbijanju sive ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija je u proteklih mjesec intenzivno radilo na identifikovanju oblasti gdje je potrebno jačati politike, te su kao takve prepoznate suzbijanje sive ekonomije, regulisanje tržišta nekretnina i jačanje zelene ekonomije, saopštio je resorni ministar Novica Vuković.

On je primio u kurtoaznu posjetu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori, Anne-Marie Maskay, koja je tom prilikom iskazala spremnost zemlje koju predstavlja da Crnoj Gori pruži punu političku i tehničku podršku na putu strukturnih reformi, pokretanja novog investicionog ciklusa i ostvarenja ciljeva evropske agende.

Prilikom prvog susreta, Maskay čestitala je ministru imenovanje na funkciju, koja podrazumijeva upravljanje, kako je ocijenila, jednim od najznačajnijih i najzahtjevnijih resora u državi.

Vuković je poručio da je cilj resora, na čijem je čelu, unapređenje svih procesa u oblasti javnih finansija i promptno postizanje vidljivih rezultata na tom polju, koje će podrazumijevati i promjenu određenih zakonskih okvira, a u čemu bi, iskustvo i podrška Francuske, bili od izutetnog značaja.

Vuković je kazao da je pred Ministarstvom finansija veoma težak i odgovoran zadatak da, u vrlo kratkom roku, kreira najrealniji budžet, u odnosu na date okolnosti ali i da donese sveobuhvatan program ekonomskih politika, koji će podrazumijevati agilniji i produktivniji fiskalni sistem, optimizaciju budžetskih troškova, smanjenje javnog duga i prepoznavanje projekata koji će dati dugoročniji fiskalni efekat.

Razgovore sa Francuskom delegacijom, Vuković je nastavio u prisustvu princa Nikole Petrovića Njegoša i predstavnika francuske bolnice APHP Internationale (Assistance Publique-Hopitaux de Pris), Didiera Houssinaa, kao i članova Fondacije “Petrović Njegoš” i predstavnika kompanije Bouygues Construction International, koji su prezentovali planirani projekat izgradnje univerzitetske bolnice, po evropskim standardima, u Crnoj Gori.

Naime, kako je saopšteno tokom sastanka, na inicijativu Fondacije „Petrović Njegoš“, pokrenuta je ideja izgradnje univerzitetske bolnice u Crnoj Gori, o čemu je razgovarano i u Ministarstvu zdravlja.

Projekat, u skladu sa ekološkim standardima, kako su informisali, bio bi uvezan sa evropskim digitalnim zdravstvenim sistemom i izgrađen u saradnji sa francuskim kompanijama APHP, pripadnicom jednog od najvećih univerzitetskih bolničkih lanaca u Evropi i Bouygues, koja ima dugu tradiciju u izgradnji više od 500 zdravstvenih centara.

Princ Nikola Petrović Njegoš kazao je da mu je čast i privilegija što su pokrenuti razgovori o izgradnji takve zdravstvene ustanove, koja bi, zahvaljujući ekološkom pristupu i koncepciji njege, bila od značaja, ne samo za Crnu Goru, već i Evropu.

Vuković je saopštio da apsolutno podržava ideju osavremenjavanja crnogorskog zdravstvenog sistema i poručio da će se nastavak razgovora na ovu temu dalje voditi na nivou Vlade, resora zdravlja i finansija i kredibilnih francuskih partnera, koji su iskazali spremnost za saradnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...