fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna fiskalna opreznost u vremenu geopolitičke i ekonomske krize

Potrebna fiskalna opreznost u vremenu geopolitičke i ekonomske krize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U vremenu geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, fiskalna politika mora da bude zasnovana na načelu opreznosti, poručeno je sa Kopaonik biznis foruma.

Ovogodišnji skup trajao je od nedjelje do srijede i obuhvatio je 33 panela, dok je čak jedna trećina panela bila posvećena regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast, u čemu se upravo ogleda i veliki regionalni značaj ovog foruma.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, kazao je da je u hotelu Grand Kopaonik bilo 1,25 hiljada učesnika, dok je skup u samo prva tri dana Foruma, online pratilo oko šest hiljada učesnika.

„Rad 29. Kopaonik biznis foruma je pratilo i 100 akreditovanih novinara. Izuzetno smo zadovoljni posjećenošću kao i izvanrednim diskusijama koje su se vodile na 33 panela“, rekao je Vlahović.

On je dodao da su teme poput rata u Ukrajini, rast cijena energenata i prekinuti globalni lanci snabdijevanja bile prisutne na ovogodišnjem skupu, ali sve u svijetlu Agende održivog razvoja.

“Učesnici su u načelu saglasni da sada živimo u vremenu izrazite geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, te je preporuka Kopaonik biznis foruma nosiocima ekonomske vlasti i kreatorima ekonomskih politika da fiskalna politika bude zasnovana na načelu opreznosti i štednje, da se stvara veći fiskalni prostor da bi moglo da se interveniše na strani ponude, kao i da monetarna politika mora da nađe balans između instrumenata za smanjenje inflacije i instrumenata koji treba da podstaknu rast“, kazao je Vlahović.

Kao panelisti iz Crne Gore, učestvovali su vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG), Nina Drakić i ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

U okviru posebnog panela na temu Luštica Bay – nekretnine i druge investicione mogućnosti u novom gradu govorile su viši izvršni direktor prodaje Luštica Development, Sandra Kulić i projektni menadžer Luštica Development, Milica Starčević.

Vlahović je najavio da će naredni, jubilarni, 30. Kopaonik biznis forum biti održan na istom mjestu i naredne godine, od 5. do 8. marta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...