fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoruke iz Saudijske Arabije podigle cijene nafte

Poruke iz Saudijske Arabije podigle cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 62 USD zbog signala iz Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri mogli da produže sporazum o ograničenju proizvodnje i na drugu polovinu godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 73 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 62,4 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 53,12 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je zaokupila izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha na konferenciji u Sankt Petersburgu da je cijena barela od 60 USD preniska da ohrabri ulaganja u sektoru.

Falih je rekao da ne želi da povećava proizvodnju Saudijske Arabije kako bi nadoknadio niže cijene nafte. On smatra takođe da bi povratak cijena na nivoe iz 2014. i 2015. godine bio neprihvatljiv.

Sporazum OPEC-a i grupe nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom o smanjenju snabdjevanja za 1,2 miliona barela dnevno ističe krajem mjeseca.

“Što se tiče OPEC-a, gotovo smo već usaglasili gledišta o produženju sporazuma o ograničenju snabdjevanja. Sada još moramo dogovoriti detalje sa zemljama van OPEC-a”, rekao je Falih.

On je ocijenio da neće biti potrebe za značajnijim smanjenjem snabdjevanja.

“Nadam se da će to biti jednostavna odluka i da ćemo produžiti sporazum, ali ako ne bude tako, mi ćemo biti fleksibilni”, dodao je Falih.

Ponudu nafte ograničavaju i američke sankcije na izvoz iz Irana i Venecuele.

“Pitanja u vezi sa snabdjevanjem de facto koče pad cijena ispod određenog nivoa, koja je u slučaju londonskog tržišta u skladu sa zonom tehničke podrške od 58-60 USD za barel”, konstatovao je Hans van Cleef iz banke ABN Amro.

Značajniji rast cijena zakočila je kontinuirana zabrinutost za potražnju zbog novih znakova posustajanja globalne ekonomije i intenziviranja trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

U međuvremenu su SAD zaprijetile i carinama na uvoz iz Meksika, velikog trgovinskog partnera.

Meksički i američki zvaničnici nastavili su pregovore u četvrtak, drugi dan zaredom, šaljući optimistične poruke o mogućem skorašnjem dogovoru, iako nije jasno jesu li meksičke najave o suzbijanju migracija bile dovoljne da Vašington razmotri odgađanje carina.

U odvojenom je izvještaju OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 60,88 USD, što znači da je bila 16 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...