fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPorasla vrijednost dolara

Porasla vrijednost dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara je, prema korpi valuta, porasla i prošle sedmice, druge zaredom, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke obveznice i nadi ulagača u ubrzanje oporavka najveće svjetske ekonomije.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 1,2 odsto, na 91,96 bodova, a u jednom se trenutku probio i iznad 92 boda, prvi put od kraja decembra prošle godine, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio 1,6 odsto, na 108,3 jena (JPY), najviši nivo u devet mjeseci.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 1,3 odsto, na 1,1915 USD, najniži nivo u tri mjeseca.

Jačanje dolara je posljedica nastavka rasta prinosa na američke državne obveznice. Prinosi na desetogodišnje obveznice u petak su u jednom trenutku dosegnuli 1,625 odsto, novi najviši nivo u godinu.

U fokusu ulagača bio je dan prije govor predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella na forumu Wall Street Journala jer se očekivalo da bi mogao najaviti da će Fed nešto preduzeti u vezi prinosa.

Međutim, Powell nije pokazao zabrinutost u vezi talasa prodaja obveznica i posljedičnog skoka njihovih prinosa. Rekao je da talas prodaja obveznica nije haotičan niti će vjerovatno podići dugoročne kamate tako visoko da bi Fed možda morao jače intervenisati.

Powell je ujedno ponovio da je Fed ustrajan u krajnje popustljivoj monetarnoj politici i da će kamatne stope još dugo ostati niske.

Podršku dolaru pružili su i bolji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. U februaru je broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao 379 hiljada, znatno više nego u januaru i puno više nego što su analitičari očekivali.

Kako se očekuju i nove podsticajne fiskalne mjere, vrijedne oko 1,9 biliona USD, ulagači vjeruju da će se američka ekonomija brže oporaviti od koronakrize nego ostala, što takođe ide u prilog jačanju dolara.

Uz to, zbog nesigurnosti na tržištima dionica, splasnula je sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su utočište za kapital potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

I dolar i jen smatraju se valutama-utočištima u koje investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, međutim jen obično slabi kada rastu prinosi na američke državne obveznice, dok dolar jača.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...