fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška IRF-a mladoj poljoprivrednici iz Kolašina

Podrška IRF-a mladoj poljoprivrednici iz Kolašina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mlada poljoprivrednica iz Kolašina, Božidarka Ilinčić, iskoristila je podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF) da sebi olakša život i rad na selu.

“Trenutno se bavim poljoprivredom, zemljoradnjom i stočarstvom, uz pomoć roditelja, brata i dvije sestre. Na svom gazdinstvu posjedujemo 30 ovaca, 20 Angusa i deset domaćih krava rase Buš“, kazala je Ilinčić.

Porodica Ilinčić sredinu avgusta provodi radno u kolašinskom selu Šljivovica, koje se nalazi u podnožju Bjelasice. Najstarija kćerka, dvadesettrogodišnja Božidarka, govorila je za Mediabiro o potencijalima koji krase njeno domaćinstvo.

Svjež vazduh sa okolnih proplanaka, plodno zemljište i vrijedne ruke, zasluženi su za stvaranje najukusnijih prehrambenih proizvoda.

“Domaće krave koristimo za proizvodnju sira, mlijeka i mesa. Angus rasu koristimo za preradu mesa, to je princip krava-tele. Proizvode koje proizvodimo na svome domaćinstvu plasiramo u Podgorici i Kolašinu“, saopštila je Ilinčić.

Ona je, svjesna da je dotrajaloj opremi sa imanja neophodna savremena zamjena, odlučila da u saradnji sa IRF-om olakša porodici obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Imajući sluha za novonastale potrebe i namjere mlade poljoprivrednice, IRF se kroz kreditnu podršku namijenjenu razvoju poljoprivrede još jednom pokazao kao pouzdan partner.

“Zahvaljujući kreditnoj podršci koju smo dobili od IRF-a, uspjeli smo da uzmemo mehanizaciju u vrijednosti od 75 hiljada EUR. Uzeli smo traktor, kosačicu, balirku i plastilicu. Prije nego što smo dobavili mehanizaciju, mnogo više rada i vremena nam je trebalo da obradimo svoje zemljište, a uz pomoć mehanizacije to uspijemo još mnogo brže da završimo. Zbog izuzetno povoljnih uslova kreditiranja uspjela sam da ostvarim svoje i snove svoje porodice i olakšamo sebi život i rad na selu“, navela je Ilinčić.

Kada je riječ o benefitima plodonosne saradnje, Ilinčić bez zamjerke navodi svoje iskustvo.

“Zbog izuzetno povoljnih uslova kreditiranja, uspjela sam da ostvarim svoje i snove porodice, i olakšamo sebi život i rad na selu. Saradnjom sa IRF-om smo baš zadovoljni. Našem gazdinstvu je podrška Investiciono-razvojnog fonda mnogo značila. Preporučila bih svima da pokušaju da ostvare saradnju sa IRF-om“, rekla je Ilinčić.

Dok ‘ubira” plodove zajedničkog rada, u nadi da će motivisati nekog novog, uspješnog poljoprivrednika, Ilinčić je poručila svojoj generaciji i mladima da se vrate na selo i da poljopriveda ima potencijala, i da od nje može da se lijepo živi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije