fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu

Podrška investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavilo je javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu u okviru Agrobudžeta za ovu godinu.

Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja zahtjeva za dodjelu podrške.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje podrške je do 1. novembra ove godine.

Prilikom zasnivanja novih i/ili proširenja postojećih vinograda najmanja količina sadnog materijala vinove loze mora da bude 500 komada.

Investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini. Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme.

Minimalna visina investicije je 500 EUR.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi deset hiljada EUR, uz budžetsku podršku do 60 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do šest hiljada EUR.

Pored iznosa podrške od 60 odsto, još dodatnih deset odsto, odnosno ukupno 70 odsto podrške od iznosa prihvatljive investicije, mogu ostvariti oni podnosioci zahtjeva koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje, odnosno koji su upisani u Registar poljoprivrednika u skladu sa propisom kojim je uređeno obavljanje poljoprivredne djelatnosti kao jedinog ili glavnog zanimanja i koji su do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku izmirili doprinose u skladu sa zakonom, dospjele do 30. juna prošle godine, po osnovu upisa u ovaj registar.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj podrške podsticanje zasnivanja novih i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze, koji će, uz redovnu primjenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose.

“Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina”, navodi se u saopštenju.

Prihvatljive investicije za podršku su nabavka sadnog materijala loznih kalemova (vinske i stone sorte), nabavka potporne konstrukcije za uzgoj, nabavka namjenske opreme za proizvodnju i čuvanje vina i vinskih destilata, nabavka protivgradne mreže sa pratećom konstrukcijom i nabavka sistema navodnjavanje “kap po kap”.

Informacije u vezi sa javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona 020 482 115.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...