fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela rekonstrukcija TS Centar

Počela rekonstrukcija TS Centar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za rekonstrukciju postrojenja deset kilovoltne (kV) trafostanice (TS) 35/10 kV Centar i zamjenu releja na 35 kV postrojenju, koji su počeli danas, izdvojeno je 1,3 miliona EUR, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“Nakon rekonstrukcije direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko deset hiljada korisnika dijela grada Preko Morače, centar, ulici Slobode, Blok 5 i 6, Brijeg Morače, Drač i Pobrežje”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su kazali da će se, osim mnogostrukih benefita koje projekat donosi za napajanje tog vrlo osjetljivog dijela konzuma Podgorice, njime još kvalitetnije odgovoriti zahtjevima koje nosi ubrzani porast broja korisnika toga dijela Glavnog grada.

“Rekonstrukcijom postrojenja deset kV ne povećava se postojeća snaga od 3×8 megavoltampera (MVA). Međutim, novo postrojenje imaće ukupno 44 ćelije deset kV što, u odnosu na sadašnje stanje, predstavlja uvećanje od 100 odsto. Ukupan broj planiranih novih vodnih ćelija deset kV je 35, u odnosu na dosadašnjih 18”, objasnili su iz CEDIS-a.

Sve to, kako se dodaje, omogućiće priključenje novih izvoda deset kV, odnosno biće moguće prihvatiti prirast potrošnje konzuma ovog dijela Podgorice. Kvalitet opreme koja se ugrađuje je respektabilan.

“Kroz ovu investiciju, ugradiće se i otpornik za uzemljenje neutralne tačke i režim rada ovog dijela mreže prevodi se iz režima izolovanog zvjezdišta u režim uzemljenog”, navodi se u saopštenju.

CEDIS je, u prethodnom periodu u vezi sa TS Centar završio projekat ugradnje dva napojna 35 kV kablovska voda odnosno zamijenjen je postojeći napojni kabl iz TS 110/35 kV Podgorica 1. Takođe, opremljene su i dvije ćelije 35 kV.

“Ukupna vrijednost ovih radova iznosila je oko 359 hiljada EUR. Investiciona aktivnost je realizovana i na opremanju jedne ćelije deset kV. Procijenjena vrijednost je oko deset hiljada EUR”, rekli su iz CEDIS-a.

Radovi će se izvoditi fazno, a po ugovoru, rok za njihov završetak je sedam mjeseci od uvođenja izvođača u posao, dakle kraj godine.

CEDIS, osim ovog projekta, trenutno realizuje gradnju trafostanice 35/10kV Velje Brdo i 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV Kličevo. Rekonstrukcija TS 35/10kV Kumbor je u završnoj fazi, dok su u toku pripreme aktivnosti za realizaciju trafostanice 35/10 kV Duklo u Nikšiću. CEDIS je za realizaciju tih investicija izdvojio oko 4,3 miliona EUR.

“Paralelno, CEDIS realizuje i aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona EUR”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

PMF i ETF u finalu

Podgorica, (MINA) - Prirodno-matematički i Elektrotehnički fakultet igraće u finalu Meridianbet Studentske lige košarkaša. Prirodno-matematički...