fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPeking nastavlja suspenziju dodatnih carina na američka vozila

Peking nastavlja suspenziju dodatnih carina na američka vozila

Peking, (MINA-BUSINESS) – Peking će nastaviti sa suspenzijom dodatnih carina na američka vozila i auto-djelove, kao znak dobre volje nakon odluke Vašingtona da odgodi povećanje carina na uvoz robe iz Kine, saopšteno je iz Kineskog državnog savjeta.

Kina je u decembru saopštila da će na tri mjeseca suspendovati dodatne carine od 25 odsto na američka vozila i auto-djelove, ali suspenzija ostaje na snazi i nakon 1. aprila.

Kineski državni savjet ili Vlada saopštio je da je cilj tog poteza nastavak stvaranja dobre atmosfere za trgovinske pregovore između dvije strane, prenosi Capital.ba.

“To je pozitivna reakcija na odluku Amerike o odgađanju povećanja carina i konkretan potez Pekinga za unapređenje bilateralnih trgovinskih pregovora. Nadamo se da će Sjedinjene Američke Države (SAD) raditi zajedno sa Kinom, ubrzati pregovore i načiniti konkretne napore s ciljem ukidanja trgovinskih tenzija”, navodi se u saopštenju.

Američki predsjednik Donald Trump krajem sedmice saopštio je da trgovinski razgovori sa Kinom teku dobro, ali je upozorio da neće prihvatiti ništa manje od “velikog dogovora”.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin i trgovinski predstavnik SAD, Robert Lighthizer bili su krajem sedmice u kineskoj prijestonici i to je prvi direktan susret između dvije strane od 2. marta kada je Trump odgodio predviđeno povećanje carina na kinesku robu.

Razgovori će biti nastavljeni tokom sedmice u Vašingtonu i kinesku delegaciju predvodiće zamjenik premijera Liu He.

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...