fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPandemija poremetila poslovne planove ŽPCG u prvih šest mjeseci

Pandemija poremetila poslovne planove ŽPCG u prvih šest mjeseci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Željeznički prevoz (ŽPCG) je u prvih šest mjeseci ove godine, zbog obustave saobraćaja uslovljene pojavom pandemije koronavirusa, izgubio 600 hiljada EUR planiranih prihoda od prevoza putnika, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Eldin Mucević.

On je Pobjedi kazao da lokalni saobraćaj trenutno nije redukovan, dok je i dalje obustavljen saobraćaj međunarodnih vozova.

“Prihodi iz lokalnog saobraćaja za šest mjeseci ove godine su 375,88 hiljada EUR i manji su u odnosu na isti period prošle godine 43,8 osto, dok su prihodi iz međunarodnog saobraćaja iznosili 145,96 hiljada EUR i manji su 67,1 odsto u odnosu na uporedni period. Ukupni prihodi za prvo polugodište su 521,83 hiljade EUR i manji su 53,1 odsto”, precizirao je Mucević.

On je podsjetio da je prevoz putnika potpuno bio obustavljen od 18. marta do 18. maja, kada je pušten samo lokalni saobraćaj.

“Za jun prihod je bio 87,33 hiljade EUR, a u junu prošle godine 260,36 hiljada EUR”, rekao je Mucević.

U prvom polugodištu ove godine kompanija je prevezla 211,14 hiljada putnika, što je 52,89 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. U lokalnom saobraćaju prevezeno je 198,55 hiljada putnika, odnosno 50,61 odsto manje nego u uporednom periodu.

“U međunarodnom prevozu za prvih šest mjeseci ove godine prevezeno, je 12,59 hiljada putnika, odnosno 72,74 odsto manje nego lani u istom periodu”, rekao je Mucević.

On je naveo da lokalni saobraćaj nije redukovan, dok je obustavljen međunarodni.

“Između Podgorice i Bara svakodnevno saobraća šest pari vozova, tri para između Bara i Bijelog Polja, te pet pari između Nikšića i Podgorice”, saopštio je Mucević i dodao da u ŽPCG u ovom trenutku ne znaju kada bi mogao da bude pušten međunarodni prevoz putnika.

On je naveo da su u ŽPCG zaposlena 376 radnika.

“Plate se izmiruju redovno sa dijelom izmirenim porezima i doprinosima, a prosječna zarada iznosi 500 EUR”, kazao je Mucević i dodao da nije bilo ove godine sporazumnog prekida radnog odnosa.

Za to i isplatu otpremnine, kako je saopštio, zainteresovano je 20 zaposlenih, ali preduzeće nema sopstvena novčana sredstva za to.

Prema riječima Mucevića, tekući porezi i doprinosi su u najvećem dijelu izmireni, a stari poreski dug će se izmirivati u narednom periodu.

“Poreskoj upravi (PU) dugujemo 5,3 miliona EUR. Sada imamo problema sa urednim plaćanjem poreza i doprinosa i nadamo se da ćemo, zbog sveopšte situacije, imati razumijevanje PU”, poručio je Mucević.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...