fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad američkih zaliha podigao cijene nafte prema 81 USD

Pad američkih zaliha podigao cijene nafte prema 81 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijena nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 81 USD, jer su se ulagači usmjerili na neočekivano snažan pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i krizu u Crvenom moru.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 1,29 USD nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 81,33 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 76,44 USD.

Trgovce je iznenadio snažan pad zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za čak 9,2 miliona barela, prema vladinim podacima. Analitičari su u anketi Reutersa procijenili da su se smanjile za 2,2 miliona barela.

Američke rafinerije obustavile su preradu zbog niskih temperatura, pa je uvoz naglo pao. Smanjila se i proizvodnja, skliznuvši na najnižu vrijednost u pet mjeseci, zbog zamrznutih bušotina.

Analitičari prate i geopolitičke napetosti na Bliskom istoku.

Danski brodar Maersk objavio je da su, nakon eksplozije u blizini tjesnaca Bab al-Mandab, uz obalu Jemena, dva njegova broda sa zalihama za američke trupe promijenila smjer plovidbe.

Predstavnik jemenskog pokreta Ansar Allah rekao je da su ispalili balističke projektile na američke vojne brodove koji su štitili dva američka komercijalna plovila.

Od novembra, pokret napada u Crvenom moru brodove povezane s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze. Nakon američko-britanskih napada na Jemen, poručili su da će na popis dodati i američke brodove.

“Vidimo da je energetskim tržištima napokon postalo jasno da će poremećaji u snabdjevnim lancima niskog intenziteta trajati još mjesecima”, rekao je Joshua Mahony iz Scope Marketsa.

Podršku cijenama nafte pružaju i očekivanja da će najnoviji kineski podsticaji podržati ekonomski rast i potražnju za energentima. Kineska narodna banka najavila je u srijedu smanjivanje propisanih bankarskih rezervi, koje će u privredu ubrizgati oko 140 milijardi USD.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 25 centi na 81,05 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lajcak - Milatovic

Crna Gora da iskoristi pozitivan momenat i postane prva naredna članica EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da iskoristi pozitivan momenat u Evropskoj uniji (EU)...