fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvorena renovirana kuća Iva Andrića

Otvorena renovirana kuća Iva Andrića

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Renoviranje kuće nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom, realizovano u okviru trilateralnog programa prekogranične saradnje sa Italijom i Albanijim, doprnijeće unapređenju i promovisanju novih turističkih proizvoda, smatra savjetnica glavne pregovaračice, Dragana Marković.

“Drago mi je da je Opština Herceg Novi, u saradnji sa Agencijom za lokalnu demokratiju, uspjela da sprovede planirane aktivnosti i da, zajedno sa partnerima iz Italije i Albanije doprinese unapređenju i promovisanju novih turističkih proizvoda na osnovu bogatog prirodnog i kulturnog naslijeđa“, kazala je danas Marković.

Ona je danas u Herceg Novom, zajedno sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem, Plamenom Halačevom iz Delegacije EU i Kerimom Međedovićem iz Agencije za lokalnu demokratiju, prisustvovala cermoniji otvaranja renovirane kuće Iva Andrića u okviru trilateralnog programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora 2014 – 2020.

Ona je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, rekla da je uređenje spoljnjeg i unutrašnjeg prostora kuće Iva Andrića, pokazatelj kako se, kroz povezivanje ljudi i institucija u okviru prekogranične saradnje, može doći do opipljivih rezultata koji koriste široj zajednici.

„Danas kuća Iva Andrića predstavlja novi prostor koji će i dalje privlačiti ljude od pera, ali i turiste kojima je kultura visoko na ljestvici vrijednosti, te predstavljati nezaobilazno mjesto u okviru školskih, ali i turističkih posjeta Herceg Novom“, rekla je Marković.

Prema njenim riječima, tako renovirana, kuća će podsjećati na neprolaznost lika i djela nobelovca, ali i postati simbol saradnje Crne Gore i Evropske unije.

„Vjerujem da ovakvim projektima podržanim od Evropske unije afirmišemo našu zemlju kao geografski, istorijski i kulturološki prostor Evrope i sigurna sam da će građani Evropske unije upoznati adute našeg podneblja, prirodne ljepote, turističko i kulturno bogatstvo i evropske vrijednosti koje dijelimo”, navela je Marković.

Ona je kazala da su generacije odrastale uz tog istaknutog stvaraoca, čije misli i danas svi rado citiraju, i kao što Evropljani njeguju svoje bogato nasljeđe vrijednosti, vanvremenost njegovih poruka obavezuje da generacije koje stasavaju usklade spoj tradicije i napretka i da prenose duh ovog prostora Evropi i obrnuto.

Renoviranje kuće Iva Andrića, realizovano je u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore i ima za cilj jačanje održivog turističkog upravljanja s fokusom na podršku konceptu eko muzeja.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...