fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvaranje evropske i američke ekonomije podiglo cijene nafte

Otvaranje evropske i američke ekonomije podiglo cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 70 USD, ohrabrene očekivanjima rasta potražnje nakon ponovnog otvaranja evropske i američke ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 70,01 USD. Na američkom tržištu barel je ojačao 37 centi i njime se trgovalo po 66,64 USD, prenosi SEEbiz.

Britanska ekonomija ponovo je otvorena u ponedjeljak, a Evropa počinje otvarati gradove i plaže. Broj novozaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavlja da pada, a Njujork je ukinuo obavezu nošenja maski za vakcinisane stanovnike.

“Ekonomije ponovo prebacuju u višu brzinu. Euforija se odražava u opštem uvjerenju da će ekonomski preporod uskoro podstaći oporavak naftne potražnje”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Dosezanjem nivoa od 70 USD cijena barela u Londonu u ovoj je godini ukupno je porasla 35 odsto, podržana smanjenjem ponude Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika. To bi moglo podstaći i dalji rast, smatraju neki analitičari.

“Rast cijene iznad na 70 USD trebalo bi da podstakne sistemsku kupovinu i mogli bismo prilično brzo vidjeti i 71,5 USD”, ocijenio je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Evropski i američki napredak u borbi protiv pandemije u suprotnosti je sa stanjem u Aziji, koje ograničava rast cijena nafte.

Singapur i Tajvan ponovo su uveli mjere zaključavanja, a Indija bilježi pad potražnje za gorivom nakon ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje zaraze, podsjeća Reuters.

Značajniji rast cijena koči i mogućnost oživljavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji bi toj članici OPEC-a omogućio da ponovo izvozi naftu.

Tržišta će ove sedmice pažljivo pratiti i izvještaj o američkim zalihama, za koja se očekuje da će pokazati rast zaliha sirove nafte za 1,7 miliona barela, prema procjenama analitičara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 67,52 USD, što znači da je porasla 1,36 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

PMF i ETF u finalu

Podgorica, (MINA) - Prirodno-matematički i Elektrotehnički fakultet igraće u finalu Meridianbet Studentske lige košarkaša. Prirodno-matematički...