fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar pad indeksa

Oštar pad indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su berzanski indeksi oštro pali jer su ulagači odlučili da povuku dio zarade s tržišta, nakon što su cijene dionica danima rasle i primaknule se rekordnim nivoima.

Dow Jones skliznuo je 1,27 odsto na 37.082 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,47 odsto na 4698 bodova, a Nasdaq indeks 1,5 odsto na 14.777 bodova, prenosi SEEbiz.

Prodaja je zahvatila gotovo sve sektore pa su cijene dionica oštro pale u deset od 11 najvažnijih sektora. Na početku trgovanja nije se činilo da će se situacija tako razvijati jer je Dow Jones dostigao novi rekordni nivo, dok se S&P 500 primaknuo najvišem nivou u istoriji na samo 0,5 odsto.

Međutim, u drugom dijelu trgovanja uslijedila je rasprodaja dionica, pa su indeksi izgubili sve početne dobitke i do kraja trgovanja pali više od jedan odsto u odnosu na zatvaranje tržišta dan prije.

“Indeksi su bili blizu rekordnih nivoa kada su naišli na otpor. Bila je to iznenađujuće agresivna rasprodaja, no u tome ima nekog smisla, s obzirom na to koliko su snažno u kratkom vremenu cijene dionica porasle”, kazao je portfelj menadžer u firmi InfraCap, Jay Hatfield.

Na najvećoj svjetskoj berzi indeksi su rasli sedam sedmica zaredom jer ulagači vjeruju da je nakon više od godinu i po ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da naredne godine slijedi smanjenje kamatnih stopa, s obzirom na to da inflacioni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) postupno popuštaju.

I dok čelnici američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) procjenjuju da će u narednoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerovatnije po 0,25 postotnih bodova, na tržištu se špekuliše da je u narednoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata, počevši od marta.

Međutim, to su samo procjene, a o daljim realnim ekonomskim pokazateljima zavisiće kako će Fed reagovati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...