fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsporena sva potraživanja

Osporena sva potraživanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečajni sudija Blažo Jovanić je u stečaju firme Nega turs, koja je gradila hotel As u Perazića dolu, usvojio listu kojom je stečajna upravnica Snežana Jović osporila sva potraživanja od 103,9 miliona EUR.

Najviše je prijavila država, koja je na nalog Jovanića svoje potraživanje morala novčano da izrazi zbog parnice koja vodi radi raskida ugovora o prodaji hotela As i naknade štete, piše Pobjeda.

Država je prije dvije godine izdejstvovala privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja za hotel.

Nije od uticaja na postupak, kako je kazala Jović, podnesak pet radnika predlagača stečaja da imaju namjeru da odustanu od predloga, jer nijesu dali izričitu izjavu da ga povlače.

Prijavu je povukla Poreska uprava (PU), jer je izmiren dug od 16,7 hiljada.

Prema riječima predstavnika firme Montena invest, Dejana Gardaševića, osnivača Nega tursa, izmirena su potraživanja prema zaposlenima i Elektroprivredi (EPCG), dok je ostao dug prema opštini Budva od 393,7 hiljada EUR.

Apelacioni sud je ukinuo rješenje Privrednog suda kojim je na dan otvaranja stečaja prekinut postupak protiv kompanija Montena invest Kipar, Nega turs Petrovac i Nega turs Moskva i biznismena Nedjeljka Garadaševića.

Apelacioni sud je uvažio žalbe države i Budvanske rivijere da tužbeni zahtjevi nijesu identični za sve tužene, te da oni nemaju položaj jedinstvenih suparničara, pa je, kako navode, nejasno zašto je postupak prekinut u odnosu na ostale tužene koji nijesu u stečaju.

Tužbom je traženo da se utvrdi da su raskinuti kupoprodajni ugovor za hotel As iz 2002. godine, kao i aneks ugovora iz 2014. godine i da se nepokretnosti vrate, a ukoliko sud to ne prihvati da se Nega turs obaveže da nadoknadi njihovu tržišnu vrijednost I štetu zbog povrede ugovora.

Hotel As je prodat prije 16 godina za 2,5 miliona EUR. Nesuđeni kompleks sa pet zvjezdica dobio je još jednu šansu odVlade 2014. godine, kada je uz aneks ugovorsa dostavljena bankarska garancija na tri miliona EUR, za koju se kasnije ispostavilo da je falsifikovana.

Specijalno tužilaštvo je formiralo predmet povodom privatizacije tog hotela, a Ministarstvo turizma podnijelo krivične prijave protiv investitora.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...