fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi S&P 500 i Dow Jonesa

Novi rekordi S&P 500 i Dow Jonesa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks nadoknadio gubitke od prethodnoga dana, pa je dostigao novi rekord, kao i Dow Jones, što se zahvaljuje uobičajenom rastu cijena dionica pred kraj godine.

Dow Jones je ojačao 0,25 odsto na 36.488 bodova, a S&P 500 0,14 odsto na 4.793 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,1 odsto na 15.766 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon šest dana rasta, Dow Jones je dostigao najviši nivo u istoriji, a novi rekord je dostigao i S&P 500, jer je nadoknadio gubitke od prethodnog dana.

Iako nije bilo značajnijih vijesti koje bi podržale uspon tržišta, u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su u srijedu porasle.

Posljednjih dana cijene dionica rastu zahvaljujući uljepšavanju portfolija pred kraj godine. Uobičajeno u posljednjih pet dana jedne godine i prva dva dana iduće cijene dionica rastu, što se naziva “usponom Djeda Mraza”.

Podršku tržištu pružaju dobri ekonomski pokazatelji i vijesti da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva koronavirusa.

Od početka godine S&P 500 je na dobitku oko 27 odsto, a snažno su porasli i ostali najvažniji indeksi.

Stoga će i ove godine, treće zaredom, tržište zabilježiti vrlo snažan rast, što se najviše zahvaljuje podsticajnim monetarnim i fiskalnim mjerama koje su vlasti uvele u borbi protiv koronakrize.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 odsto, na 7.420 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,7 odsto na 15.852 boda, a pariski CAC 0,27 odsto, na 7.161 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...