fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u utorak je S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo, ali se trgovalo oprezno jer se smanjio entuzijazam u vezi sa dogovorom Vašingtona i Pekinga o nastavku trgovinskih pregovora.

Dow Jones ojačao je 0,26 odsto na 26.786 bodova, S&P 500 porastao je 0,29 odsto na 2.972 poena, a Nasdaq indeks 0,22 odsto na 8.109 bodova, prenosi HRportfolio.

S&P 500 dostigao je novi rekordni nivo drugi dan uzastopno, nakon što su prošlog vikenda predsjednici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine Donald Trump i Xi Jinping dogovorili nastavak trgovinskih pregovora i da SAD neće povećati carine na kineski uvoz dok traju pregovori.

Na najvećoj svjetskoj berzi trgovalo se oprezno, jer je Trump zaprijetio Evropskoj uniji (EU) carinama na uvoz četiri milijarde USD vrijednih evropskih proizvoda zbog spora u vezi sa subvencijama proizvođačima aviona.

Niz podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, pa će u fokusu ulagača biti monetarna politika i predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Strateg u kompaniji National Securities Art Hogan kazao je da ne iznenađuje opreznost ulagača.
„Moramo vidjeti šta će biti tokom trgovinskih pregovora, šta će učiniti Fed, a vidjećemo u sljedećih nekoliko sedmica kakvi su poslovni rezultati kompanija”, naveo je Hogan.

S&P 500 indeks porastao je u junu skoro sedam odsto, zahvaljujući očekivanjima da će SAD i Kina obnoviti trgovinske pregovore i da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) uskoro da smanji kamatne stope kako bi podržala rast ekonomije.

Nakon dogovora o nastavku trgovinskih pregovora, manje je vjerovatno da će Fed da smanji kamate toliko agresivno koliko su ulagači očekivali.
Kako se navodi, i dalje se očekuje da će Fed već u julu da smanji ključne kamatne stope, ali ne za 0,5 nego za 0,25 odsto.

Predsjednica ogranka Feda u Clevelandu Loretta Mester kazala je da nije sigurna da je smanjenje kamata ispravan potez dok se jasnije ne vidi da li je rast američke ekonomije zaista ozbiljno usporio.
Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja.

Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 6,36 milijardi dionica, dok je prosječni obim trgovanja u posljednjih 20 dana iznosio 7,02 milijarde.

Na evropskim burzama porasle su cijene dionica.
Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 odsto na 7.559 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,04 odsto na 12.526 poena, a pariski CAC 0,16 odsto na 5.576 bodova.

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...