fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rast cijena i pad u turizmu

Novi rast cijena i pad u turizmu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rusko-ukrajinski sukob imaće značajne ekonomske posljedice po Crnu Goru u vidu novog rasta cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, smanjenja stranih investicija i pada turističke posjete, pišu Vijesti.

Barel nafte na međunarodnim berzama dostigao je u četvrtak cijenu od 103 USD, što je najveći nivo od septembra 2014. godine, zbog čega bi gorivo u Crnoj Gori od ponedjeljka moglo poskupiti pet do sedam centi po litru.

Ukrajina je i najveći evropski proizvođač i izvoznik žitarica i uljarica. Regionalni trgovci tom robom smatraju da će, ukoliko dođe do prekida ili smanjenja izvoza iz Ukrajine, doći do novog značajnog rasta cijena žitarica, brašna, jestivog ulja i stočne hrane na evropskom tržištu.

Crna Gora većinu tih proizvoda uvozi iz Srbije, ali je riječ o berzanskoj robi i cijene zavise od kretanja na međunarodnom nivou. Na globalnom nivou već se bilježi manjak tih proizvoda, zbog čega su cijene već bile povećanje 60 do 120 odsto u odnosu na period prije dvije godine.

Rusija je prošle godine, prema podacima Centralne banke (CBCG), bila najveći strani investitor u Crnoj Gori. Kompanije i građani te države investirali su 164 miliona EUR, odnosno na njih se odnosilo 18,3 odsto ukupnih stranih direktnih investicija od 898 miliona.

Nakon Rusije, najveći investitori su Italija sa 89 miliona, Švajcarska sa 78 miliona i Srbija sa 76 miliona EUR. Investicije iz Ukrajine iznosile su 11,8 miliona EUR ili 1,3 odsto ukupnih.

Turisti iz Rusije i Ukrajine prošle godine su u Crnoj Gori ostvarili oko 20 odsto turističkog prometa. Kako turizam čini 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pad turističke posjete za taj iznos vrijedio bi četiri do pet odsto BDP-a.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo 136 hiljada gostiju iz Ukrajine, što je 8,8 odsto ukupnog broja turista, dok je 108 hiljada iz Rusije činilo sedam odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...