fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNijesu naplatili ni cent

Nijesu naplatili ni cent

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) do danas nije naplatila ni cent po osnovu utaje obaveza u poslovanju e-komerca Atlas banke u stečaju, iako su to njeni predstavnici ranije najavljivali.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, najavio je krajem maja da će od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) tražiti da sa računa koji je blokiran skine prvih 200 hiljada EUR, pišu Vijesti.

Iz PU su, na pitanje da li je SDT isplatio novac na njihov zahtjev, odgovorili da je po donijetim rješenjima kojim su predmetni obveznici zaduženi obavezama utvrđenim nadzorom, u toku pravni postupak i da će po njegovom okončanju biti preduzete zakonom propisane i dostupne mjere za naplatu.

Prema novim podacima PU, 42 kompanije duguju za porez 31,06 miliona EUR za period od 2011. do 2017. godine.

Na osnovu istrage i sumnji u navodnu utaju poreza preko poslova e-komerca, SDT je 12. juna prošle godine blokiralo 63 miliona EUR na računima Atlas banke, a novac se odnosio na klijente koji su koristili e-komerc.

Centralna banka (CBCG) u svojoj kontroli od septembra prošle godine iznos blokiranih sredstava isključuje iz obračuna likvidne aktive. Kontrolori u izvještaju navode da je taj događaj, kao i zapljena 15 miliona zbog spornog duga firmi Kaspia, bio razlog da likvidnost banke u tom sektoru bude ispod zakonskog minimuma.

Na osnovu tog izvještaja, CBCG kasnije uvodi prinudnu naplatu.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...