fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNejasan ishod američko-kineskih pregovora spustio cijene nafte

Nejasan ishod američko-kineskih pregovora spustio cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima pod uticajem nejasnog ishoda američko-kineskih pregovora o trgovini i službenih podataka koji su ponovo usmjerili pažnju na velike američke zalihe.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,84 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 71 cent nižoj cijeni, od 51,65 USD, prenosi Hina.

Tržišta je ohrabila nada da će produženi američko-kineski pregovori o trgovini stišati napetosti između dvije vodeće svjetske ekonomije, a podršku cijenama pružilo je i smanjeno snabdijevanje iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, uključujući Rusiju.

Nade u američko-kineski sporazum u petak su splasnule, s obzirom da su pregovori završili tek s blago pozitivnim izjavama obje strane.

Vandana Hari iz singapurske konsultantske firme Vanda Insights smatra da su cijene nafte pale jer se čini da je optimizam, koji su tokom sedmice podstakli američko-kineski pregovori o trgovini, okopnio.

“Službene izjave nakon završetka trodnevnih pregovora nagovijestile su skroman napredak ali bez pojedinosti”, rekla je Hari.

Smanjeno snabdijevanje iz OPEC-a i saveznica neutralizovala je velika američka proizvodnja, koja se u prošloj sedmici zadržala na rekordnih 11,7 miliona barela dnevno, prema izvještaju Vlade u Vašingtonu.

Povećanje proizvodnje dovelo je do bujanja zaliha, pa su tako zalihe benzina skočile za 8,1 million barela.

“Vjerujemo da je samo pitanje vremena kada će raspoloženje na tržištu ponovo diktirati stvarni ili percipirani odnos ponude i potražnje, koji uključuje i nivo zaliha i podatke o proizvodnji i o potražnji”, kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 58,24 USD, što znači da je porasla 2,13 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...