fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeizvjesna situacija u nikšićkoj Željezari Tosčelik

Neizvjesna situacija u nikšićkoj Željezari Tosčelik

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U Željezari Tosčelik u Nikšiću, u kojoj od marta nema proizvodnje po odluci vlasnika turskog Tosyali holdinga koji gazduje fabrikom od 2012. godine, situacija je i dalje neizvjesna, saopštio je Sindikat fabrike.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, kazao je da je oko 270 zaposlenih do 4. avgusta na plaćenom odsustvu sa primanjima u iznosu od 90 odsto od ranijih zarada, ali da nakon tog roka niko ne zna kakva je dalja sudbina fabrike.

“Nikakvih novih informacija o pitanjima vezanim za opstanak Željezare Tosčelik i status radnika nema ni od poslovodstva fabrike čije ignorisanje nije ništa novo, ni nadležnih instutucija od kojih smo očekivali da ćemo imati više informacija”, rekao je Rabrenović.

Situacija je, kako je istakao, neizvjesna i više nepodnošljiva, jer ništa nije urađeno da već 5. avgusta radnici ne završe na ulici.

“Od predstavnika Ministarstva ekonomije jedino sam saznao da rade na platformi o zahtjevima turskog vlasnika, koji traže desetine miliona EUR za pokretanje proizvodnje i pokrivanje dosadašnjih gubitaka”, rekao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, Sindikat ne zna dokle se došlo u pregovorima, izuzev što im je saošteno da nadležni u državi pokušavaju da iznađu rješenje.

”I dok ova agonija i dalje traje, radnici opravdano izražavaju nezadovoljstvo i zabrinutost za egzistenciju, jer od 5. maja i sastanka predstavnika Vlade, Sindikata i poslovodstva više nije bilo zvaničnih razgovora koji su bili najavljeni za naredni mjesec”, kazao je Rabrenović.

Radnici se pitaju, kako je naveo, zašto Vlada do sada nije zauzela stav o situaciji u Željezari Tosčelik i zašto se čeka minut do 12, kao i da li će taj minut donijeti išta dobro.

“Svjedoci smo, na žalost, u posljednje vrijeme turbulencija u Vladi, Skupštini i ostalim institucijama gdje se još raspravlja o ’90-im, a da o narodu niko ne misli. Svjedoci smo i da ministar finansija i socijalnog staranja zagovara usvajanje djece kod istopolnih bračnih partnera umjesto da sprečava socijalni haos koji je u punoj ofanzivi”, rekao je Rabrenović.

On je kazao i da se svjedoči sve većem nezadovoljstvu radnika iz skoro svih struktura privrede, posebno metalurško-rudarskog sektora, za koji smatra da je na izdisaju.

“Radnici neće mirno ćutati ako ne budu primali plate i Željezara ne bude radila, jer im neće biti prvi put da izađu na ulice, samo se postavlja pitanje koliko će na njima dugo biti. Jasno je da sa tih ulica nemamo gdje i nećemo se vratiti poraženi, jer radnička prava, dostojanstvo i život nemaju alternativu”, upozorio je Rabrenović.

On je još jednom javno zamolio nadležne da što hitnije reaguju i pomognu radnicima u razrješenju situacije u koju su dovedeni ne svojom krivicom, dok ne bude kasno.

Na posljednjem sastanku u Željezari Toščelik početkom maja, ministar ekonomije Jakov Milatović predočio je poslovodstvu da preinači prvobitnu odluku o umanjenju primanja zaposlenima za 30 odsto i da umjesto toga zarade budu isplaćivane u sadašnjem iznosu od 90 odsto, za šta je potvrdan odgovor dobio putem video linka od nadležnih u turskom holdingu.

Sindikat Željezare Tosčelik dobio je podršku i od predsjednika nikšićke Opštine, Marka Kovačevića, koji im je na sastanku prije dva mjeseca obećao da će u lokalnoj upravi imati partnere za traženje rješenja i ponovno pokretanje proizvodnje u Željezari, koja je između ostalog i simbol Nikšića.

Kovačević je tada kazao da rješavanje tog problema prevazilazi okvire nadležnosti lokalne uprave, ali je istakao da će u komunikaciji sa Vladom Crne Gore i nadležnim ministarstvima učiniti sve kako bi se zaštitili interesi fabrike, zaposlenih, a samim tim i Opštine Nikšić.

U Željezari Tosčelik je oko 270 zaposlenih, prosjek radničke plate je od 350 do 400 EUR, a prema ranijim navodima Sindikata, fabrika konstantno pravi gubitke koji su krajem prošle godine iznosili 48 miliona EUR, što se može vidjeti u izvještaju finansijske agencije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...