fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavljen oporavak cijena nafte

Nastavljen oporavak cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak, nastavivši oporavak od gotovo pet odsto, budući da je zabrinutosti zbog uticaja omicron soja koronavirusa na globalnu potražnju za gorivom popustila, a iranski nuklearni pregovori prekinuti, čime je odgođen povratak iranske nafte na tržišta.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,97 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,05 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,25 USD višoj cijeni, odnosno po 71,74 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte su prošle sedmice pale zbog brige da bi vakcina mogla biti manje efikasna protiv omicron soja koronavirusa, što je podstaklo strah da bi vlade mogle nametnuti nova ograničenja kako bi suzbile njegovo širenje i spriječile utjecaj na globalni rast i potražnju za naftom.

Međutim, južnoafrički zdravstveni zvaničnik objavio je da su osobe zaražene omicron sojem pokazale samo blage simptome. Osim toga, najviši američki zvaničnik za zarazne bolesti Anthony Fauci za CNN je rekao da se zasad “ne čini da postoji veliki stepen opasnosti”.

Kao još jedan znak optimizma po pitanju potražnje, najveći svjetski izvoznik Saudijska Arabija, podigao je u nedjelju mjesečne cijene sirove nafte.

Taj potez došao je nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezinih saveznika OPEC+ odlučila da nastavi da proizvodi 400 hiljada barela nafte dnevno u januaru uprkos oslobađanju američkih strateških rezervi.

Cijene nafte takođe su bile podržane odgađanjem povratka iranske nafte, jer su nedirektni nuklearni pregovori između SAD-a i Irana naišli na kamen spoticanja. Njemačka je u ponedjeljak pozvala Iran da iznese realne predloge u razgovorima o svom nuklearnom programu.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 71,41 USD, što znači da mu je cijena pala za 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...