fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte

Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku, nakon napada dronovima na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Na londonskom tržištu cijena barela za isporuke u novembru porasla je 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,88 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 59 centi dolara višoj cijeni, od 59,39 USD.

Trgovci s pažnjom prate stanje na Bliskom istoku nakon napada pobunjenih jemenskih Hutija na ključno naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji prošlog vikenda, zbog čega je saudijska proizvodnja skoro prepolovljena, prenosi SEEbiz.

Saudijski ministar obvezao se da će obnoviti izgubljenu proizvodnju do kraja mjeseca. Iz državne naftne kompanije Saudi Aramco saopštili su da očekuju opremu iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evrope, kojom namjeravaju da obnove oštećene objekte.

SAD i Saudijska Arabija tvrde da je za napade kriv Iran koji opovrgava njihove optužbe.

U međuvremenu je koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula vojnu operaciju sjeverno od jemenske luke Hodeide. SAD paralelno nastoje fda ormiraju koaliciju sa zemljama Bliskog Istoka i Evrope kako bi otklonile iransku prijetnju nakon napada na saudijska postrojenja.

“Investitori bi vjerovatno trebalo da pretpostave da će se cijena barela nafte za sada stabilizovati u rasponu od 60 do 65 USD po barelu, ali uz mogućnost prekoračenja gornje granice tog raspona”, rekao je Christopher Wood iz Jefferiesa.

Olivier Jakob iz Petromatrixa je ocijenio da će ovog vikenda cijene nafte podržavati očekivana poplava u Hjustonu, ali i politički faktori.

S pažnjom će se pratiti i trgovinski pregovori SAD-a i Kine u Vašingtonu, s obzirom da će zvaničnici u četvrtak nastaviti razgovore iza zatvorenih vrata nakon više od dva mjeseca pauze.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 64,39 USD, što znači da je pala 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...