fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta pojeftinila zbog širenja koronavirusa i veće libijske ponude

Nafta pojeftinila zbog širenja koronavirusa i veće libijske ponude

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 41 USD, zbog ubrzanog širenja koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi koji ugrožava potražnju za energentima i snažnog rasta libijske proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,97 USD. U skoro istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 39,03 USD, prenosi Hina.

Vlasti SAD-a su objavile podatak o najvećem broju novozaraženih u petak i subotu od početka pandemije, dok su u Francuskoj novi slučajevi u nedjelju dostigli rekordnih više od 50 hiljada.

Italija i Španija uvele su nova ograničenja kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

“Sve veći broj slučajeva naglašava opasnost skorašnjeg ograničenja prevoza i prigušuje dugoročna očekivanja potražnje”, rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Na strani ponude, libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) saopštila je da je ukinula „višu silu“ na naftnom polju El-Feel.

Prošlog petka najavili su da će proizvodnja u narednim sedmicama dostići milion barela dnevno, što znači da će se oporavljati brže nego što se očekivalo.

“U okruženju u kojem ponovo jača zabrinutost za izglede za potražnju, dodatna ponuda je posljednja stvar koju tržište treba”, smatra Warren Patterson iz banke ING.

Od januara, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, takođe bi trebalo da povećaju proizvodnju, za dva miliona barela dnevno i time ublaže rekordno ograničenje snabdijevanja, uvedeno početkom godine.

“OPEC+ ne smije biti nemaran, mora se pozabaviti pitanjem dodatnih barela koji se pojavljuju na tržištu, inače su dani relativno stabilnih cijena nafte odbrojani”, smatra Tamas Varga iz PVM-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prošle sedmice da bi mogao pristati na produženje sporazuma o ograničenju snabdijevanja.

Naznaka veće ponude stiže i iz SAD-a gdje su kompanije prošle sedmice neto aktivirale pet postrojenja za vađenje nafte, najviše od maja, prema podacima konsultantske firme za usluge u energetskom sektoru Baker Hughes.

OPEC nije u ponedjeljak objavio kolika je u petak bila cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica zbog praznika u Austriji gdje mu je sjedište.

U četvrtak je iznosila 40,91 USD.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...