fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKvalitetno liderstvo znak uspješne organizacije

Kvalitetno liderstvo znak uspješne organizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kvalitetno liderstvo je znak svake uspješne organizacije, pri čemu lider stavom, inteligencijom i fleksibilnošću pristupa svakom pojedincu različito kako bi na najkorisniji način pokrenuo zaposlenog na dodatni doprinos zajedničkom cilju kompanije, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG, Mladen Perazić, kazao je da će kvalitet liderstva umnogome odrediti uspjeh organizacije na dugoročnom planu.

“Kvalitetno liderstvo je znak svake uspješne organizacije. Zato je vrlo bitno da osoba kojoj je povjerena uloga vođenja ljudi zaista u potpunosti razumije šta ova uloga znači i šta se od nje zahtijeva u praksi. Kažu – ako tvoje akcije inspirišu druge da više rade i postanu nešto više, ti si lider”, rekao je Perazić na predavanju.

Predavanje na temu Liderstvo novog doba – liderska komunikacija organizovala je PKCG, u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice.

Predavač je bila magistrica međunarodne ekonomije, biznis trenerica i savjetnica iz oblasti poslovanja, Ivana Malović.

Osnovala je kompaniju IDFaktor sa željom da motiviše, pokrene i podrži zaposlene, timove i kompanije da prošire profesionalne vidike, te ostvare uspjeh kom teže. Sertifikovana je konsultantkinja, profesionalna i NLP trenerica po metodologiji European Coaching Association (ECA).

Malović je, kako je saopšteno iz PKCG, kazala da je lider novog doba čovjek jakih karakternih osobina, koji ima viziju, široko obrazovanje i koji je spreman da podijeli znanje, pokrene ljude oko sebe, bude primjer i sebi i timu i „vuče” tim tako što im prvo demonstira način i ukaže mogućnosti rješenja, na način kako se nešto radi a ne šta se radi.

Prema njenim riječima, lider svojim stavom, voljom, smirenošću, inteligencijom, psihološkim pristupom i fleksibilnošću pristupa svakom pojedincu različito kako bi na najkorisniji način pokrenuo zaposlenog na dodatni doprinos zajedničkom cilju kompanije.

Liderstvo je staro koliko i zemlja. Jedino se stilovi mijenjaju da bi se prilagodili okolnostima. Okolnosti se mijenjaju i onaj lider koji pokaže primjerom da je prilagodljiv na zdrav način da teži transformacijskom liderstvu, taj će i napredovati, prenosi predavačica riječi kolega stučnjaka iz ove oblasti. Elementi transformacijskog liderstva su harizma, osjećajnost, visok moral i dostizanje punog potencijala.

Na seminaru je bilo riječi i o liderskoj komunikaciji.

“Lider prvo komunicira pogledom i dobro sluša, komunicira i postavlja pitanja na odgovarajući način. Lider ima set pitanja koja su duboko urezana u njegov pokretački način razmišljanja. On je afirmativno orijentisan prema timu, a pitanja su precizna, psihološka koja otvaraju i pokreću sagovornika na promjenu i na akciju”, rekla je Malović.

Lider uvijek, kako je dodala, postavlja otvorena pitanja, kako bi motivisao zaposlene na razmišljanje.

Poslije teorijskog dijela seminara, predstavljeni su praktični primjeri i alati, te niz jednostavnih interaktivnih vježbi za prilagođavanje okolnostima i razvijanje liderskih osobina.

Najčitanije