fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKreditom obezbijedili nedostajućih 47 miliona

Kreditom obezbijedili nedostajućih 47 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će ugovorom o dugoročnom kreditu sa Podgoričkom bankom u iznosu od 47 miliona EUR obezbijediti dio nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu.

Vlada je, polazeći od finansijskog okvira utvrđenog Zakonom o budžetu za ovu godinu, usvojila Informaciju o dugoročnom zaduživanju, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava.

„Vlada je prihvatila Ugovor o dugoročnom kreditu između Podgoričke banke i Ministarstva finansija, u iznosu od 47 miliona EUR“, saopšteno je iz Vladine Službe za odnose sa javnošću.

Vlada je prihvatila Aneks na Ugovor o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa i ovlastila vršioca dužnosti direktora Uprave za željeznice Miroslava Kukavičića da potpiše dokument.

Iz Vlade su podsjetili da je Zakonom o budžetu za ovu godinu utvrđen iznos od 9,35 miliona EUR na ime subvencija za proizvodnju i pružanje usluga željezničkog prevoza.

Oni su ukazali da je nakon plaćanja rata za kredite čiji su korisnici Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz i plaćanja mjesečnih rata po osnovnu Ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa, preostao iznos od 578,6 hiljada EUR.

„Ministarstvo je predložilo, a Vlada prihvatila da ta sredstva budu uplaćena Željezničkom prevozu za plaćanje zaostalih obaveza i usluge održavanja voznih sredstava“, navodi se u saopštenju.

Vlada, kako se dodaje, očekuje od menadžmenta Željezničkog prevoza da odmah pristupi racionalizaciji poslovanja posebno sa aspekta optimizacije broja zaposlenih, ali i otklanjanja svih ostalih neracionalnosti.

„Vlada je odlučna da i u budućnosti nastavi da obezbjeđuje ostvarivanje javnog interesa – prevoza putnika željeznicom, ali uz punu racionalizaciju troškova za šta najveću odgovornost snosi menadžment Željezničkog prevoza“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su poručili da očekuju od svih zaposlenih u Željezničkom prevozu da doprinesu procesu optimizacije i racionalizacije poslovanja.

Usvojena je i Informacija u vezi sa zahtjevom privrednog društva SUNRAF beach properties
iz Podgorice za kandidovanje na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

“U diskusiji je potvrđen predlog Ministarstva održivog razvoja i turizma da se ne prihvata prijava ovog projekta, imajući u vidu da je u postupku ocjene ispunjenosti uslova konstatovano da se objekat nalazi u odmakloj fazi izgradnje, a da je cilj Odluke da se podstakne razvoj novih projekata koji su u inicijalnoj fazi”, precizira se u saopštenju.

Vlada je na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma uvrstila projekte izgradnja hotela Breza u Kolašinu, po kondo modelu poslovanja, hotela Kraljičina plaža u Miločeru i Durmitor Hotel and Villas na Žabljaka, po mješovitom modelu poslovanja.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji akcionog plana za unaprjeđenje poslovnog ambijenta (u izabranim oblastima).

Konstatovano je da je u odnosu na prethodni period stepen realizacije povećan, kao i da se u narednom periodu očekuje usvajanje konkretnih zakona i uputstava od kojih zavisi i sama realizacija značajanog dijela planiranih aktivnosti.

„Budući da se bliži kraj prvobitno postavljenih rokova, ključni nosioci aktivnosti su zaduženi da ubrzaju dinamiku realizacije“, rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na sprovođenju Odluke o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Informacija sadrži pregled aktivnosti koje su nadležne institucije preduzele u cilju implementacije Odluke od 1. jula do 30 septembra.

Najčitanije