fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontinuirano unapređivati specifična znanja u oblasti upravljanja EU sredstvima

Kontinuirano unapređivati specifična znanja u oblasti upravljanja EU sredstvima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obučeni kadar i kontinuirano unapređenje specifičnih znanja u oblasti upravljanja EU sredstvima osnova su dobrog sistema koji može odgovoriti svim izazovima na putu realizacije IPA programa, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Ministarstva finansija i turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Sekretarka Ministarstva finansija/Nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), Ana Raičević i generalni direktor i Nacionalni IPA koordinator, Bülent Özcan i direktor Direkcije za monitoring i evaluaciju, Džemr Guzel kazali da je cilj apsorpcija što većeg iznosa dostupnih sredstava.

Sagovornici su fokusirali pitanje uspostavljanja zakonodavnog okvira i unapređenja struktura za implementaciju pretpristupnih fondova tokom nove finansijske perspektive (IPA III period 2021-2027), posebno imajući u vidu preklapanje u sprovođenju programa iz IPA II perioda koji će biti aktuelan do 2027. godine i IPA III perioda.

Raičević je kazala da je Crna Gora kroz proces usvajanja izmjena Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim je prvi put uvedena IPA u nacionalni zakonodavni okvir i Uredbe o organizaciji indirektnog upravljanja od Vlade, ispunila preduslove za početak korišćenja sredstava iz IPA III programa.

„Izazov koji će uslijediti u narednom periodu odnosiće se posebno na uvođenje novih struktura i njihovo efikasno povezivanje sa postojećim sistemom, kao i postepeni prelazak sa ex-ante kontrole na ex-post kontrolu, što zahtijeva veliki stepen spremnosti, znanja i iskustva svih IPA aktera“, ocijenila je Raičević.

Stoga je na sastanku posebna pažnja bila posvećena razgovoru o iskustvu Turske u dijelu funkcionisanja IPA akademije, koja predstavlja centar za obuku i usavršavanje kadra uključenog u upravljanje evropskim fondovima, što predstavlja dobar primjer za uspostavljanje sličnog IPA trening centra u Crnoj Gori kao temelja na kojem je moguće dalje graditi crnogorske kapacitet u ovoj oblasti.

Raičević je navela da je Ministarstvo finansija posvećeno uspostavljanju bolje koordinacije svih aktera uključenih u sprovođenje projekata finansiranih od Evropske unije i u tom duhu, prepoznata je neophodnost jače regionalne saradnje između zemalja korisnica IPA programa, a održani bilateralni sastanci na kojima su razmijenjene ideje i izazovi su dobar primjer saradnje dvije države.

Predstavljajući iskustva u sprovođenju IPA II, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Turske ukazali su na prednosti centralizacije sistema koordinacije aktivnosti NIPAK kancelarije u procesu realizacije Programa Unije, imajući u vidu da se na taj način uspostavilo bolje praćenje i ocjenjivanje postignutih rezultata, a samim tim se i stvorile bolje pretpostavke za unapređenje ovog procesa u narednom periodu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...