fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJednostavnija procedura doprinijela rastu broja turista

Jednostavnija procedura doprinijela rastu broja turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pojednostavljenje procedura ulaska kineskih turista u Crnu Goru doprinijelo je značajnom rastu broja turista iz te zemlje posljednjih godina, saopšteno je na sastanku predstavnika vlada dvije države.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u kineskom Ministrstvu kulture i turizma, Zhang Xu, kazali su, na sastanku organizovanom u okviru nastupa crnogorske delegacije na sajmu turizma u Pekingu, da su zadovoljni rastom broja turista iz Kine.

Crnu Goru je, kako su podsjetili iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, posjetilo 80 odsto više kineskih turista nego 2017, kada je zabilježen rast od 70 odsto.

„Ti rezultati su umnogome postignuti zbog pojednostavljenja procedure ulaska kineskih turista u Crnu Goru, odnosno viznih olakšica koje sprovodi Vlada“, saopštio je Davidović na sastanku.

On je upoznao Xua sa razvojem turističke infrastrukture u Crnoj Gori, ukazavši na investicione projekte koji su od značaja za dalji razvoj crnogorske turističke ponude.

Xu je rekao da su u Kini spremni za uspostavljanje bliže saradnje između dvije države, posebno u segmentu stvaranja platforme za razmjenu informacija o politici turizma, s fokusom na dalju promociju i nastup Crne Gore na kineskom tržištu.

Sagovornici su dodali da postoji obostrani interes da se saradnja u turizmu dalje jača i unaprjeđuje bilateralno i kroz mehanizam 16+1.

Davidović se, tokom boravka u Pekingu, sastao sa više predstavnika turoperatora i agencija koje dovode kineske turiste u Crnu Goru ili se bave promocijom.

Davidović je posjetio i Normal Capital univerzitet koji je među 12 najboljih u Kini. Sa predstavnicima tog univerziteta Davidović je razgovorao o mogućnostima uspostavljanja saradnje i programa stipendija za studente iz Crne Gore koji su zainteresovani za studije turizma, kao i pogodnostima koje nude turističkim radnicima zainteresovanim za učenje kineskog jezika.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...