fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni poziv za izbor i otkup budvanskih suvenira

Javni poziv za izbor i otkup budvanskih suvenira

Budva, (MINA-BUSINESS) – Turistička organizacija Opštine Budva (TOB) objavila je javni poziv za izbor i otkup izvornih budvanskih suvenira, u skladu sa Programom rada i Finansijskim planom za ovu godinu.

“U želji da i ubuduće doprinosimo očuvanju i stvaranju prepoznatljivog i privlačnog turističkog ambijenta kroz promociju naše Budve, TOB poziva sve zainteresovane za podošenje prijava po javnom pozivu za izbor i otkup suvenira koji će odražavati autentične kulturne, istorijske, prirodne i turističke karakteristike našeg grada i njegove okoline”, navodi se u saopštenju.

Suveniri, kako se dodaje, treba da na originalan način nose “priču” o Budvi, kao atraktivnoj destinaciji.

“Oni treba da budu autentični, unikatni, osim prehrambenih suvenira, većinom ručno rađeni, napravljeni od materijala koji su karakteristični za naše podneblje, ukrasni ili upotrebni, veličine i težine koje su prilagođene lakom transportu, adekvatno upakovani, prihvatljive cijene i što je najvažnije – karakterišu Budvu u svakom svom detalju”, navodi se u pozivu.

Rok za dostavljanje prijava je 10. oktobar do 14 sati.

Predmet poziva je izbor i otkup izvornih budvanskih suvenira, po kategorijama.

“Tradicionalni suveniri obuhvataju ukrasne i upotrebne predmete, ručno rađeni suveniri koji moraju sadržavati prepoznatljive elemente lokalne sredine sačinjeni od tradicionalnih materijala. Savremeni suveniri su ukrasni i upotrebni predmeti, majice, kačketi, privesci, torbe, magneti, podmetači, bedževi, čaše, flaše i slično”, kazali su iz TOB-a.

Umjetnički suveniri su, kako se dodaje, ukrasni i upotrebni predmeti, umjetničke slike malih formata, replike znamenitih građevina, ličnosti, nakita iz postavke Muzeja grada Budve, umjetnički predmeti, nakit, oslikane marame, ešarpe i slično.

“Prehrambeni suveniri – jestivi i dekorativni, sušeno voće, džemovi, med, maslinovo ulje, rakije, likeri i slično”, dodaje se u saopštenju.

Ovi suveniri ukoliko budu izabrani moraju sadržati deklaraciju o rokovima trajanja i čuvanja.

Navedeni suveniri u okviru svake kategorije predstavljaju samo informativne primjere koji nijesu obavezujućeg karaktera.

“Cilj poziva je izbor i otkup izvornih suvenira koji predstavljaju odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno – istorijskog ili kulturnog nasljeđa Budve, odnosno prezentuju dio njene materijalne, nematerijalne i prirodne baštine”, rekli su iz TOB-a.

Suvenir treba da bude odraz tradicije i kulture i da izražava autentična istorijska, kulturna, prirodna i turistička obilježja Budve, materijalni predmet koji može da ima ukrasnu ili upotrebnu vrijednost, adekvatno upakovan i prilagođen lakom transportom, izrađen od prirodnih, stabilnih i ekološki prihvatljivih materijala: keramika, kamen, metal, terakota (pečena glina), drvo, tekstil, staklo i papir.

Materijal od kojeg se suvenir proizvodi trebalo bi da bude sa područja na koji se suvenir odnose, karakteristika određenog područja ističe se izgledom, materijalom i načinom proizvodnje suvenira, ne samo natpisom naziva na suveniru („Pozdrav iz Budve“), suvenir može biti proizvod koji se proizvodi u većim količinama, naročito ukoliko je i sam taj proces proizvodnje simbol određenog podneblja.

Prehrambeni proizvodi i pića jesu suvenir jedino ukoliko su predstavljeni u formi suvenira, a suvenir ne smije da vrijeđa nacionalna, vjerska i etička opredeljenja korisnika, suvenir mora imati karakteristike koje omogućavaju implementaciju logotipa/znaka Opštine Budva i Turističke organizacije opštine Budva.

Pravo podnošenja prijava, odnosno učešća na poziv imaju sva pravna i fizička lica, umjetnici, koji imaju prebivalište, odnosno sjedište na području opštine Budva i koji svoju djelatnost obavljaju na području opštine Budva.

Za izbor i otkup budvanskih suvenira, Finansijskim planom Turističke organizacije opštine Budva za ovu godinu je opredjeljeno ukupno 5,5 hiljada EUR. Količina utrošenih sredstava po predmetnom pozivu zavisiće od broja i količine izabranih suvenira, koji će biti prilagođeni potrebama TOB-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...