fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJačati kapacitete institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima

Jačati kapacitete institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Završni seminar u okviru projekta Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima održan je danas u cilju upoznavanja polaznika seminara sa misijom i mandatom Grčke službe za koordinaciju borbe protiv prevara (AFCOS).

Seminar, deveti po redu, održan je u okviru twinning light projekta koji Ministarstvo finansija, odnosno Odjeljenje za suzbijanje nepravilnosti i prevara (AFCOS kancelarija), implementira u saradnji sa Nacionalnom agencijom za transparentnost iz Grčke.

“Fokus današnje obuke, pod nazivom Saradnja tijela AFCOS sistema, usmjeren je ka upoznavanju polaznika seminara sa misijom i mandatom Nacionalne agencije za transparentnost, koja je imenovana kao AFCOS, kao i sa načinima saradnje grčkog AFCOS-a sa OLAF-om i EPPO-om”, navodi se u saopštenju.

Takođe, predstavljen je i grčki Nacionalni Akcioni plan za borbu protiv korupcije, platforma nacionalnog umrežavanja, kao i AFCOS stubovi djelovanja na nacionalnom nivou.

Predstavnici institucija AFCOS sistema i AFCOS mreže, odnosno struktura koje se bave prijavljivanjem nepravilnosti u procesu sprovođenja IPA projekata, ali i institucija koja se bave borbom protiv prevara, korupcije i nekih drugih oblika nezakonitih aktivnosti u sistemu, u prethodnom periodu, kroz niz seminara, imali su priliku da unaprijede znanja i vještine za korišćenje pretpistupnih fondova na najefikasniji način, kako bi se nadogradio sistem upravljanja i kontrole nepravilnosti i prevara, a što će se naročito odraziti na zahtjevno pregovaračko poglavlje 32 – Finansijska kontrola, kao i na cjelokupan proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Twinning light projekat Jačanje kapaciteta AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima, čija je ukupna vrijednost 100 hiljada EUR finansira se sredstvima IPA programa EU u svrhu pružanja pomoći države članice Grčke državi kandidatu, odnosno Crnoj Gori, a implementacija je počela u januaru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije