fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDo kraja godine kreće rekonstrukcija beranskog aerodroma

Do kraja godine kreće rekonstrukcija beranskog aerodroma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemački investitor Maik Steinmuller saopštio je da očekuje da bi do kraja godine mogao početi da realizuje projekat rekonstrukcije aerodroma u Beranama i stavljanja u potpunu funkciju u novom i najmodernijem ruhu.

On je portalu RTCG kazao da sa svojim projektnim timom, u kojem su arhitekte i ineženjeri svih struka, ima svakodevne sastanke, odnosno da se pripremni poslovi realizuju ubrzano, i da su Vladi Crne Gore već dostavili sva potrebna dokumenta.

“Vlada je prošle sedmice potvrdila da su od nas dobili sva potrebna dokumenta i da mogu da ubrzaju cčitav proces. Već smo dali kompletan detaljan raspored aerodroma, uključujući sve zgrade”, kazao je Steinmuller.

Prema njegovim riječima, Vlada sada radi na promjeni katastarskih podataka i registracije, prenosi portal RTCG.

“U ovom trenutku cijela zona aerodroma je registrovana kao „sport i rekreacija“, što već pokazuje da je većina tamošnjih kuća nelegalna. U narednih šest sedmice će se promijeniti u aerodromsko zemljište”, rekao je Steinmuller.

On tvrdi da iz tih razloga do sada nije mogao da pokaže projekat.

“Čim Vlada i Opština promijene katastar, dozvoljeno nam je da objavimo čitav izgled aerodroma i prve nacrte sa aerodromskog terminala”, kazao je Steinmuller.

Istovremeno, kako je rekao, Vlada zajedno sa Agencijom za ulaganja Crne Gore priprema proceduru javno-privatnog partnerstva.

“To znači da će sada uraditi Studiju izvodljivosti i vjerovatno u septembru ili oktobru javni tender za ovaj projekat. Naravno, zbog međunarodnih propisa moramo da se prijavimo i na ovaj tender. Ali za sada smo jedini investitor i u slučaju konkurencije sigurni smo da imamo najbolji paket za Berane”, tvrdi ovaj njemački državljanin.

On je kazao da bi prema tom planu već krajem godine mogli početi radovi.

“U skladu sa svim tim, očekujemo da ćemo u novembru, a najkasnije u decembru 2023. potpisati Ugovor o javno privatnom partnerstvu (JPP) i tada možemo da počnemo da gradimo aerodrome”, rekao je Steinmuller.

Njemački investitor je napomenuo da je već osnovao operativnu kompaniju Aerodrom (Aerodrom Berane d.o.o.) i uskoro će registrovati građevinsko-projektno preduzeće i za ovaj aerodrom u Crnoj Gori.

“Već smo dizajnirali logo aerodroma i registrovali domen veb stranice aerodroma (Aerodrom-Berane.me). U naredne dvije sedmice planirano je otvaranje i prvih bankovnih računa u Crnoj Gori za aerodrome”, kazao je Steinmuller.

On je portalu RTCG dostavio i neke podatke koji za sada nijesu za objavljivanje, ali koji govore u prilog tome da se, kako je kazao, vrlo ozbiljno pristupa projektu i radi na realizaciji ideje koju je u više navrata predstavljao javnosti Berana i Crane Gore.

“Mogu vam reći da će zgrada terminala biti duga 350 metara i imaće dva sprata. Kula će biti visoka 45 metara. Pista će biti duga 2,4 hiljade metara i široka 45 metara. Ponudili smo Opštini Berane da finansiramo novu autobuski stanicu, ali na aerodromu, jer to ima apsolutno smisla”, tvrdi Steinmuller.

Njemački investitor je sa Vladom Crne Gore i Opštinom Berane početkom aprila ove godine potpisao Memorandum o valorizaciji aerodroma u Beranama, a ovo je prvi put da je od tada nekom mediju dao bliže informacije u vezi sa projektom.

On je ranije kazao da iza projekta i iza njegove kompanije stoji švajcarsko-američki koncern, koji raspolaže u svakom trenutku sa kapitalom od deset milijardi EUR. Projekat podrazumijeva otvaranje dvije fabrike i aerodrome.

Steinmuller je vlasnik kompanije Elite-private-jet-sevice. Njegova kompanija već četiri godine je partner Minhenske konferencije i zvanični je prevoznik, što, kako objašnjava, znači da ako neka delegacija ne dolazi svojim avionom u Minhen, onda usluge avio-prevoza pruža Steinmullerova kompanija.

Beranska vazdušna luka ima dugu tradiciju, ali u funkciji civilnog ili kargo saobraćaja nije već četiri decenije. 1974. godine vojska tadašnje SFRJ, uradila je kvalitetnu pistu, dužine dva kilometra i širine skoro pedeset metara, koja i poslije četiri i po decenije, do danas, odolijeva zubu vremena. Zbog mnogobrojnih obećanja u proteklim decenijama koja nisu ispunjena u vezi sa ovim aerodromom na sjeveru, javnost je skeptična i nepovjerljiva.

Steinmuller, čija je supruga iz Berana, tvrdi, međutim, da su njegove namjere iskrene i da želi da pomogne Beranama i sjeveru Crne Gore. On tvrdi da ovaj zaboravljeni sjeverni aerodrom može da bude izgrađen po svim njemačkim i evropskim standardima, kao i da može da radi svih 365 dana u godini, bez obzira na vremenske prilike.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Baru 30 odsto više gostiju

Bar, (MINA-BUSINESS) - U hotelima na barskoj rivijeri boravi 30 odsto više gostiju u...