fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInterkonekcija Italija-Crna Gora krucijalno čvorište za energetsku integraciju

Interkonekcija Italija-Crna Gora krucijalno čvorište za energetsku integraciju

Podgorica, Rim, (MINA-BUSINESS) – Interkonekcija Italija-Crna Gora predstavlja rezultat dobre bilateralne saradnje u oblasti energetike i svjedoči o strateškom i tehnološkom značaju infrastrukture, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović na sastanku sa predstavnicima Terne u Rimu.

Radulović je kazao da je taj projekat Evropska komisija proglasila projektom od opšteg interesa, kao i da predstavlja krucijalno čvorište za energetsku integraciju čitavog balkanskog područja u EU.

Budući da kompanija Terna realizuje strateški projekat – podmorski elektroprenosni kabl, susret sa predstavnicima te kompanije inženjerom zamjenikom predsjednika Odbora direktora CGES, Giacomom Donninijem, te članom Odbora direktora CGES Guidom Guida, obilježio je razgovor o daljim modalitetima saradnje.

„Infrastruktura je prvi “energetski most” između Italije i Balkana i ima stratešku regionalnu vrijednost s obzirom da doprinosi razvoju energetskih koridora u čitavom balkanskom području promovišući integraciju njegovog elektroenergetskog tržišta sa evropskim“, rekao je Radulović.

Tokom sastanka obostrano je ukazano na to da interkonekcija favorizuje razvoj i eksploataciju energetskog potencijala iz obnovljivih izvora energije, te da se upravo iz ove perspektive može posmatrati porast različitih inicijativa u Crnoj Gori i čitavom regionu, kao i pojačavanje regionalnih interkonekcija.

Razgovarajući o potencijalu dalje saradnje Radulović je istakao zahtjev Vladi Italije i Terni koji se odnosi na stratešku podršku ove kompanije u upravljanju energetskom tranzicijom Crne Gore, koja će se posebno odnositi na planiranje i pojačanje rezistentnosti sistema i njegov tehnološki skok, čiji je važan segment i energetska efikasnost.

Tema susreta bili su takođe dinamika i tehnički uslovi za polaganje drugog kabla, a konstatovano je da bi skraćivanje rokova značajno ubrzalo proaktivnost i stavilo fokus na realizacije interkonekcija ostalih regionalnih aktera.

Radulović se sastao i sa predstavnicima Senata i Parlamenta Italije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...