fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je saopšteno da je bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore, prema preliminarnim podacima Monstata, porastao u drugom kvartalu 19 odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 rastao je 1,74 odsto na 789,38 poena, a MONEX 2,21 odsto na 11.327,07 bodova.

BDP je, prema preliminarnim rezultatima, u drugom kvartalu iznosio 1,13 milijardi EUR, dok je u istom periodu prošle godine bio 900,8 miliona EUR.

Promet je iznosio 107,88 hiljada EUR i bio je 2,3 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 30 transakcija, dok su najveći udio u prometu imale državne obveznice, i to 46,16 odsto.

Rasle su akcije Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 19,8 odsto na šest EUR i Svetog Stefana hotela 12,9 odsto na 2,62 EUR.

Jačale su dionice Luke Bar 15,5 odsto na 35 centi, Plantaža 9,2 odsto na 11,7 centi, Port of Adrie 8,7 odsto na 13 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) blago na 85,46 centi.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da je Crna Gora do kraja septembra ostvarila prihode od turizma u iznosu od 700 miliona EUR, koliko je i bilo planirano za ovu godinu.

On je rekao da je Ministarstvo u martu ove godine planiralo prihode od turizma na nivou od 700 miliona EUR.

„Sa velikim zadovoljstvo mogu da kažem da smo, u odnosu na sve informacije koje imamo i kojima raspolažemo, 700 miliona EUR ostvarili u prva tri kvartala, odnosno do kraja septembra“, rekao je Milatović na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone.

Slabile su ove sedmice akcije Solane “Bajo Sekulić” 17,3 odsto na 1,15 EUR, Marine Bar 5,1 odsto na 2,05 EUR, Jugopetrola i HTP Ulcinjske rivijere po 3,6 odsto na 10,6 EUR, odnosno 2,7 EUR.

Pale su dionice Elektroprivrede (EPCG) tri odsto na 3,2 EUR. Ta kompanija je ove sedmice raspisala tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30 kilovata (kW).

Kako je saopšteno iz EPCG, tender vrijedan 19,9 miliona EUR je otvoren do 25. oktobra, a u četiri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema.

„Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina“, navodi se u saopštenju.

Slabile su akcije Crnogorskog Telekoma 1,7 odsto na 1,18 EUR. Akcionarima Crnogorskog Telekoma u srijedu je počela isplata dividende.

„Na redovnoj Skupštini akcionara odlučeno je da se dio dobiti ostvarene u finansijskoj prošloj godini u iznosu od 945,48 hiljada EUR isplati akcionarima kao dividenda, odnosno bruto iznos od 0,02 EUR po akciji, dok će se dio dobiti u iznosu od 211,79 hiljada EUR raspodijeliti u zadržanu dobit“, navodi se u saopštenju.

Bruto iznos dividende po akciji je 0,02 EUR.

Ove sedmice održana je i panel diskusija Crnogorskog Telekoma na kojoj je saopšteno da bi u Crnoj Gori do kraja naredne godine trebalo da bude puštena u komercijalni rad 5G tehnologija, a do tada je neophodno dodatno raditi kako bi se obezbijedila njena puna primjena.

Direktor Sektora za digitalnu transformaciju u Crnogorskom Telekomu, Dušan Banović, podsjetio je da je ta kompanija prva u Crnoj Gori uspješno testirala 5G mrežu u takozvanim “realnim uslovima” u Bijelom Polju i Beranama.

“Krenuli smo i cilj nam je da edukujemo javnost sa što više konkretnih primjera, kako bi otklonili sve nedoumice koje imaju građani. Cilj nam je i da predstavimo sve benefite i dobre stvari za društvo, koje će 5G donijeti, kao i da ukažemo da je potrebno dodatno raditi na svim nivoima da bi se obezbijedila puna primjena 5G tehnologije u narednih pet, deseti ili 15 godina”, rekao je Banović.

Državnim obveznicama se trgovalo za 49,8 hiljada EUR.

Kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, njih deset, ostvarile su u drugom kvartalu neto dobitak od 22,65 miliona EUR, što je 1,45 hiljada odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Montenegroberze.

Neto rezultat deset kompanija koje ulaze u sastav indeksa MNSE10 iznosio je u istom periodu prošle godine 1,46 miliona EUR.

Najveću apsolutnu neto dobit za šest mjeseci ove godine ostvarile su EPCG od 17,09 miliona EUR i CGES od 8,64 miliona EUR.

“Najveće smanjenje gubitka u apsolutnom iznosu bilježe Plantaže i to u iznosu od 1,46 miliona EUR“, precizira se u saopštenju.

Montenegroberza je donijela i odluku o privremenom razvrstavanju akcija Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG na segment za promatranje.

“Montenegroberza je tu odluku donijela, jer se očekuje donošenje odluke državnog organa koja može značajnije uticati na cijenu finansijskog instrumenta”, objasnili su iz Montenegroberze.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...