fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi svjetskih tržišta pali nakon šest sedmica rasta

Indeksi svjetskih tržišta pali nakon šest sedmica rasta

London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu pali su nakon šest sedmica rasta, pri čemu su skliznuli s rekordnih vrijednosti, a oslabila je i većina ostalih svjetskih berzi zbog neizvjesnosti u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Dow Jones indeks je oslabio 0,5 odsto na 27.875 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 odsto na 3.110 poena, a Nasdaq indeks 0,25 odsto na 8.519 bodova.

Pad tih indeksa s rekordnih vrijednosti posljedica je zabrinutosti u vezi trgovinskih pregovora između Vašingtona i Pekinga, prenosi SEEbiz.

Posljednjih sedmica cijene dionica su rasle zahvaljujući porukama iz Vašingtona da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu.

To je podržavalo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje ekonomije.

No, čini se da to nije baš tako, jer američki predsjednik, Donald Trump, ne pristaje na uklanjanje do sada uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, što traži Kina.

U utorak je Trump čak najavio i novo povećanje carina, ako Kina ne pristane na dogovor kakav on želi.

U srijedu je, američki Kongres prihvatio dva zakona kojima je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu.

Peking je, kao što se i očekivalo, osudio te zakone i poručio da će preduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

To ukazuje na ponovni rast napetosti između Vašingtona i Pekinga, pa mediji pišu kako parcijalni trgovinski sporazum možda neće biti završen u ovoj godini.

Ipak, u petak su indeksi na Vol stritu nadoknadili dio prethodnih gubitaka, jer je kineski predsjednik Xi Jinping kazao da Peking želi postići inicijalni sporazum, dok je Trump poručio da je trgovinski dogovor potencijalno vrlo blizu, što znači da se pregovori nastavljaju.

I na evropskim berzama se ove sedmice trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je ojačao 0,3 odsto na 7.326 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,6 odsto na 13.163 poena, a pariški CAC 0,8 odsto na 5.893 boda.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks je skliznuo 0,8 odsto na 23.112 bodova.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...