fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi stagnirali

Indeksi stagnirali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da se oporavak ekonomije nastavlja, a da je centralna banka još daleko od razmatranja povećanja kamata.

Dow Jones je oslabio 0,36 odsto na 34.930 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 odsto na 4.400 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,7 odsto na 14.762 boda, prenosi Hrportfolio.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda poručili su nakon dvodnevne sjednice da nastavljaju podsticajnu monetarnu politiku i da se oporavak ekonomije nastavlja.

Na konferenciji za medije Powell je poručio da bi situacija na tržištu rada trebalo dodatno da se poboljša prije nego što centralna banka počne ukidati podsticajne mjere, koje je uvela na početku prošle godine kako bi suzbila koronakrizu.

Nakon poruka iz Feda, S&P 500 indeks nadoknadio je veći dio prethodnih gubitaka, ali je ipak dan završio u blagom minusu.

„Najpozitivnija vijest za tržište je da Fed nije ni blizu povećanju kamata”, kazao je Alan Lancz, predsjednik u kompaniji Alan B. Lancz & Associates.

Ulagači su se plašili da bi Fed mogao signalizirati da će zbog jačanja inflacije početi da ukida podsticaje prije nego što se očekuje.

Ipak, centralna banka je ponovila da je rast inflacije posljedica privremenih faktora.

„Fed je imao priliku da pošalje oštrije poruke, ali je odlučio da to neće učiniti. Najvažnija je stvar što je ostao predvidljiv”, kazala je Ellen Hazen, portfolio menadžerka u kompaniji F.L. Putnam Investment Management.

I dok su Dow Jones i S&P 500 blago pali, Nasdaq indeks je osjetno porastao.

To se, između ostalog, zahvaljuje skoku cijene dionice Alphabeta od 3,2 odsto, na rekordne nivoe, nakon što je ta krovna kompanija Googlea objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Ipak, cijene dionica Applea i Microsofta pale su, iako su i ti tehnološki divovi objavili bolje rezultatima nego što se na tržištu očekivalo.

Poslovne izvještaje dosad je objavilo više od 150 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je oko 88 odsto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Na evropskim berzama cijene dionica su blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,29 odsto na 7.016 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 odsto na 15.570 bodova, a pariski CAC 1,18 odsto na 6.609 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...